Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Chatbots: de HR-robots komen eraan
Deel deze pagina

Chatbots: de HR-robots komen eraan

Bij het woord chatbot zien velen waarschijnlijk mensachtige machines voor zich die onder begeleiding van menselijke medewerkers hun werk verrichten. Maar dat klopt niet helemaal. Deze virtuele ‘communicatie-robots’ nemen ons mensen namelijk werk uit handen. Zo hebben ze in de HR-branche inmiddels hun nut bewezen.

Carerix is ook actief in de Duitse markt en werkt nauw samen met industrie journalisten om de trends in deze markt te duiden. Dit artikel is een vertaling van: Chatbots: Die HR-Roboter kommen (Duits)

Wat zijn chatbots?

Met steeds meer regelmaat komen gebruikers ze online tegen. En in veel gevallen is men er zich niet eens van bewust dat er op dat moment met een robot wordt gecommuniceerd. Zo zijn er inmiddels al veel ondernemingen die op hun website een interactief dialoogvenster aanbieden waarin klanten open vragen kunnen stellen. Het antwoord dat vervolgens op het scherm verschijnt, komt vaak niet van een echte persoon, maar van een bot. Deze chatbots zijn speciale algoritmes die, om het gesprek te kunnen voeren, uit een groot aantal antwoordmogelijkheden steeds de optie kiezen die het beste past.

Sollicitanten zijn bereid met de chatbot te praten

Ook in de HR-branche zijn inmiddels chatbots ‘werkzaam’. Op vacaturesites beantwoorden ze de vragen van kandidaten, bijvoorbeeld over open vacatures, carrièremogelijkheden of het bedrijf zelf. Volgens de studie Recruiting Trends van de Universiteit van Bamberg zet tot nu toe slechts 3,3 procent van de top-1000-ondernemingen dit soort digitale loopbaanadviseurs in. Vier op de tien denken echter wel dat het gebruik ervan in de toekomst zal toenemen. Kandidaten staan er in elk geval voor open. 53,2 procent van hen vindt dat chatbots in de toekomst een goede mogelijkheid zijn om informatie in te winnen bij een onderneming. Chatbots kunnen echter meer dan vooraf geformuleerde informatie verstrekken over een werkgever. De virtuele assistent die door de start-up Joboti werd ontwikkeld, is bijvoorbeeld zo geprogrammeerd dat hij met behulp van AI (Artificiële Intelligentie) ondersteuning kan bieden bij het recruitmenttraject. Excuus! We hebben hier namelijk te maken met een robotdame: EVA.

Maak kennis met Eva, de virtuele recruitment-assistent

In een gesimuleerde chat beantwoordt Eva eerst eventuele vragen van de kandidaat, en stelt dan zelf enkele vragen om relevante informatie in te winnen voor de recruiter. Naam, adres, werkervaring, om maar een paar voorbeelden te noemen. Deze gegevens slaat de virtuele HR-medewerker vervolgens op in een gestructureerd kandidaatprofiel, waar recruiters direct mee aan de slag kunnen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld op basis van matching-algoritmes analyseren hoe goed een kandidaat bij de openstaande vacature past. Hierbij worden de skills die voor de aangeboden functie vereist zijn in een geautomatiseerd proces vergeleken met de talenten van een kandidaat. Is er een match, kan daarop contact worden opgenomen met het talent om hem of haar uit te nodigen voor een gesprek.

Alle chatgegevens komen direct in het Applicant Tracking System terecht

De chatmodule van Joboti is overigens sinds kort ook volledig in het Carerix-platform geïntegreerd. Alle via de chat verzamelde gegevens worden direct in het ATS (Applicant Tracking System) van Carerix opgeslagen. Gebruikers kunnen zo in zeer korte tijd meer gegevens van kandidaten verzamelen. Want in tegenstelling tot een recruiter van vlees en bloed heeft Eva geen slaap, vakantie of andere pauzes nodig. Zo kunnen bedrijven kandidaten ook buiten de gebruikelijke kantooruren van informatie voorzien en stimuleren bij hen te solliciteren. “Uit het gebruik van Eva blijkt dat een derde van alle bezoeken aan een vacaturesite buiten de reguliere kantoortijden plaatsvindt”, stelt Luuk van Neerven, oprichter van Joboti. “Kandidaten kunnen op een laagdrempelige manier 24/7 vragen stellen aan Eva, zonder dat ze meteen met een fysieke medewerker in gesprek moeten.” Op deze manier hebben ondernemingen meer kans potentiële kandidaten voor zich te winnen.

De chatbot – tool van de toekomst

Barbara Wittmann, Member of the Executive Team LinkedIn™ DACH, is ervan overtuigd dat chatbots meer zijn dan een gimmick. In haar keynote speech tijdens de ‘Zukunft Personal’ in Keulen, de grootste HR-beurs van Duitsland, benadrukte ze dat chatbots in de komende jaren een radicale verandering teweeg zouden kunnen brengen in het recruitmenttraject. “Wanneer nieuwe technologieën van meerwaarde zijn voor de onderneming en ook de goedkeuring van kandidaten kunnen wegdragen, zullen ze vroeg of laat zonder meer aan terrein winnen.” Een van hun sterkste punten is dat ze recruiters werk uit handen kunnen nemen, waardoor de wervingsprocedure aanzienlijk efficiënter zal verlopen. En dat een hoger tempo in deze tak van sport steeds belangrijker wordt, is volgens carrièreportal StepStone duidelijk te merken. Het bedrijf constateert in zijn white paper ‘Kandidaten im Fokus’ dat kandidaten ongeduldiger zijn geworden. Wat hen betreft zou het sollicitatietraject niet langer dan twee maanden moeten duren. Bij een derde is het geduld al na een maand op. De meesten verwachten al na maximaal een week een eerste reactie.

Chatbots: niet alleen bij de recruitment inzetbaar

Net als Barbara Wittman denkt ook Dr. Sven Laumer, docent aan de Universiteit van Bamberg, dat chatbots veel positiefs teweeg kunnen brengen: “Dit zal geleidelijk aan een standaard manier worden om te communiceren met IT-systemen.” Alleen al omdat de virtuele assistenten ook in vele andere HR-bereiken zinvol in te zetten zijn. Zo kunnen in veel ondernemingen bijvoorbeeld zelfs de eenvoudigste administratieve taken, zoals het regelen van vakantiedagen of zwangerschapsverlof, tot op heden niet zelfstandig door de medewerkers worden afgehandeld. Ze moeten hun aanvragen nog altijd aan de HR-afdeling sturen en op een antwoord wachten. Daarmee gaat vooral in grote organisaties veel waardevolle tijd verloren. Hiervoor werd de robotdame Mila ontwikkeld. Medewerkers kunnen zich via een speciale app bij haar ziek melden. Terwijl ze de ziekmelding bevestigt en de medewerker beterschap wenst, zet ze de informatie tegelijkertijd door aan de betreffende manager, zodat deze het rooster kan aanpassen. Maar dat is zeker niet alles. Medewerkers kunnen via Mila bijvoorbeeld ook vrije dagen inplannen, hun rooster opvragen, en nog veel meer.

Chatbots: hoe zal de technologie zich verder ontwikkelen?

Chatbots als Eva en Mila zijn echter slechts het begin. Want deze naar verhouding vrij eenvoudige bots kunnen nog een puntje zuigen aan de volgende generatie, die met hun zelflerend vermogen de kracht van AI veel beter benutten. En dan wordt het voor bedrijven pas echt interessant. HR-medewerkers zouden de leergierige robots als het zover is ook kunnen inzetten voor complexere taken die een groter analytisch vermogen verlangen. Ze zouden de bot vragen kunnen stellen als: “Heeft deze sollicitant de juiste persoonlijkheid voor een leidinggevende functie?” De bot zou dan op basis van bepaalde gegevens uit een dossier of van sociale media in staat zijn specifieke psychologische karaktereigenschappen te identificeren, die vervolgens kunnen worden meegenomen in de beslissing.

Chatbots: gaan ze ons vervangen…?

Voor de makers staat echter vast dat chatbots nooit de complete sollicitatieprocedure kunnen afhandelen. “Het is niet de bedoeling dat chatbots mensen vervangen, maar enkel ze zo goed mogelijk ondersteunen”, benadrukt Hans-Jürgen Benker van Carerix. “De definitieve beslissing of een kandidaat echt bij de onderneming past, kan enkel door een mens van vlees en bloed worden genomen. Er is nu eenmaal een menselijke X-factor waar robots nooit over zullen beschikken: emotionele intelligentie. Die is gewoonweg niet te programmeren.”

Lees meer nieuws