Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

CRM voor intermediairs?

Customer Relationship Management (CRM) systemen hebben inmiddels een vaste plek veroverd in het bedrijfsleven. Maar wat maakt een CRM-systeem geschikt voor jou als personeelsintermediair?

U kent wellicht de verhalen, niet altijd leidde de inzet van CRM-systemen direct tot succes. Maar met vallen en opstaan blijkt de waarde onmiskenbaar. En met de komst van standaard web-based software wordt ook de inzet steeds eenvoudiger.

Wat is een CRM-systeem?

Een eensluidende definitie valt moeilijk te geven, daarover lopen de meningen te zeer uiteen. Maar enkele algemene kenmerken van CRM-systemen zijn toch wel:

  • database met informatie over (potentiële) opdrachtgevers en te leveren producten en diensten
  • ondersteunen en registeren van contactmomenten als telefoongesprekken, brief- en email-uitwisselingen, ontmoetingen,.. e.d.
  • registreren en volgen van verkoopkansen bij opdrachtgevers

CRM wordt inmiddels ook als vakgebied serieus genomen. Zo heeft CRM sinds 2004 een eigen afstudeerrichting aan de universiteit van Tilburg.

Wat zijn de voordelen?

Natuurlijk is het opzetten van een CRM-systeem en het daarin bijhouden van informatie geen doel op zich. Voordelen zijn onder meer:

Verkoopproces borgen: jouw werkwijze bepaalt voor een belangrijk deel jouw succesformule. Die werkwijze borgen vergroot kwaliteit, snelheid en efficiency van de communicatie van jouw verkoopteam.

  • Continuïteit bij jouw relaties. Collega’s nemen eenvoudig contacten en verkoopkansen over indien een collega om wat voor reden dan ook niet – langer – aanwezig is. Hierdoor worden weinig kansen gemist en verbetert de continuïteit van de zorgvuldig opgebouwde relaties met opdrachtgevers.
  • Inzicht leidt tot verbetering. Je verkrijgt meer inzicht in jouw opdrachtgevers, het functioneren van jouw verkoopteam en het resultaat van jouw marketinginspanningen. Dit inzicht verbetert de mogelijkheden jouw activiteiten goed te managen.

Bovendien vereenvoudigt een CRM-systeem vaak ook de onderlinge communicatie tussen medewerkers en vestigingen. Dat vergroot de snelheid van handelen en verminderd de – vaak moeilijk zichtbaar te maken kosten van – (mis )communicatie.

CRM voor personeelsintermediairs

Er worden veel CRM-systemen aangeboden waarvan de meeste voor jou als intermediair minder geschikt zijn. Immers, je bouwt niet alleen aan relaties met opdrachtgevers, maar ook aan die met kandidaten. Je schuift geen dozen naar opdrachtgevers, maar geselecteerde kandidaten uit een zorgvuldig opgebouwd en onderhouden netwerk.

Het is dus van belang dat jouw CRM-systeem niet alleen de relatie met jouw opdrachtgever ondersteunt, maar ook die met potentiële kandidaten. En het is dus ook van belang dat jouw CRM-systeem verkoopkansen ziet als een match tussen kandidaat en opdrachtgever.

Lees meer nieuws