Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Verbeter je proces met Data Driven Recruitment
Deel deze pagina

Data & recruitment

De arbeidsmarkt is continu in beweging, en ook recruitment verandert mee. In deze veranderende arbeidsmarkt is het daarom belangrijk om huidige werkprocessen in kaart te brengen. Past de huidige manier van werken nog wel bij de organisatie of kan de werkwijze sneller en efficiënter? Data driven recruitment biedt kansen om een verbeterslag te maken in het recruitment process.

Een data gedreven economie

Elke recruitment organisatie registreert en bewaart een grote hoeveelheid aan data. Deze data verzamel je (onder andere) in je eigen ATS of/en op andere platforms. Maar wat gebeurt er met deze data? En hoeveel tijd zou je besparen door niet zelf alle databronnen met elkaar te hoeven verbinden? En belangrijker nog: hoe kun je deze data inzichtelijk maken zodat het ook waardevol wordt voor je organisatie? Met een dashboard wordt er een samenhangend geheel gecreëerd van alle onderdelen die meespelen om een gezamenlijk doel te behalen.

Verzamelde data wordt uiteindelijk pas echt bruikbaar met een recruitment dashboard. Een dashboard geeft op een visuele en toegankelijke manier de belangrijkste recruitment KPI’s weer. Een goed dashboard speelt in op de behoeften van de organisatie. Hoe het dashboard er precies uit komt te zien hangt af van de doelen van de recruitmentafdeling. Het is daarom belangrijk om deze doelen helder te hebben, want zonder deze doelen is het dashboard niet bruikbaar.

Slimmer recruiten

Met behulp van dashboarding kun je je verzamelde data meetbaar maken en het recruitmentproces “slimmer” opzetten. Het zal je helpen om verschillende data samen te brengen.

Afhankelijk van welke doelen je hebt gesteld kan dashboarding je helpen deze doelstellingen te behalen. Het bepalen van deze doelen is tevens een eerste stap in het succesvol inrichten van een dashboard. Welke informatie kan interessant zijn om te meten?

  • Time to hire: je wilt meten hoe lang het duurt voordat een kandidaat gevonden is. Het laat zien hoeveel tijd er zit tussen het benaderen van een kandidaat en het moment dat hij of zij de baan accepteert. Werkgevers proberen deze tijden meestal zo kort mogelijk te houden
  • Finance- cost per hire: hoeveel kosten zijn er gemaakt om de kandidaat te vinden en aan te nemen en wat levert hij/zij op? Door alle gemaakte kosten te berekenen en te delen door het aantal geplaatste kandidaten, wordt inzichtelijk gemaakt hoeveel iedere kandidaat heeft gekost.
  • Bronmeting- Source of hire: Een vacature wordt niet alleen gedeeld op je eigen website, maar ook op andere platforms zoals social media en vacaturebanken. Via welk kanaal is een kandidaat binnen gekomen? En op welk platform wordt een vacature het meest gedeeld?

Hoe zet je het in?

Nu je hebt bepaald wat je precies wilt zien in je dashboard kun je verder aan de slag.

  • Verzamelen, beheren en analyseren van relevante data uit recruitment kanalen. Vervolgens deze data samenbrengen in een rapportage. Veel informatie zit vaak in de hoofden van de recruiters en in hun mappen. Het liefst wil je dit op een centrale plek waar alle data verzameld kan worden.
  • De data interpreteren en vertalen naar een recruitmentstrategie. Wat werkt voor welke doelgroep, met welke boodschap via welke middelen en kanalen.
  • Begin klein en start met testen. Verzin een aantal kleine acties en test hiermee om ervan te leren en verder te optimaliseren. Je legt hiermee een goede basis voor verbetering.

Wat levert het je op?

Meten is weten. Als je ervoor kan zorgen dat data op de juiste manier wordt gebruikt, levert het je vooral veel (nieuwe) inzichten op. Zoals bijvoorbeeld inzicht in de arbeidsmarkt en inzicht in de drijfveren van je doelgroep. En omdat je nu al je data overzichtelijk in een dashboard hebt kun je beter kunt prioriteren en uiteindelijk productiever werken.
Het visueel maken van data zorgt daarnaast voor duidelijkheid. Het maakt complexe data bruikbaar en toegankelijk voor een breder publiek. Bij een goed advies of strategie, horen goede data.

Carerix Analytics

Hoe zorg je ervoor dat door het gebruik van data, werkprocessen worden geoptimaliseerd? Alleen Carerix data is onvoldoende om iets te zeggen over je bedrijfsvoering. Carerix & Active Professionals bieden hiervoor een oplossing en introduceren Carerix Analytics met Qlik Dashboarding. Qlik Dashboarding is een tool waarmee jij alle data overzichtelijk hebt. Door data uit verschillende systemen samen te voegen creëer je een interactief dashboard waarin bedrijfsprestaties inzichtelijk worden. Niet alleen Carerix data over je recruitment process is belangrijk, maar ook de backoffice, marketing automation en Google Analytics zijn belangrijke bronnen om data uit te verzamelen. Dit noemen wij multisource dashboarding. Maar om dit te kunnen realiseren heb je een Business Intelligence platform nodig. Qlik is het platform dat dit voor je uit handen neemt. Met ons product Carerix datasource kun je dagverse data gebruiken in je eigen dashboarding. Ook als je al gebruik maakt van een ander dashboarding tool zoals bijvoorbeeld Power BI kun je je Carerix data door ons laten verzorgen. Dit hebben we opgelost in het product Carerix Datasource. Met Carerix Datasource kun je dagverse data gebruiken in je eigen dashboarding.

Data en recruitment

Data op zich zegt dus niet erg veel, maar als je er targets aan verbindt kun je data gebruiken om je werkprocessen slimmer in te richten. Data en recruitment zijn de toekomst. Maar zal deze “nieuwe” manier van werken ook de recruiter vervangen? Een aantal aspecten binnen de recruitment kun je namelijk makkelijk overlaten aan de technologie. Denk bijvoorbeeld aan het automatiseren van standaard communicatie met behulp van chatbots ed. Maar of dit de recruiter in de toekomst helemaal overbodig maakt is weer een andere vraag. Wat wel zeker is, is dat de recruiter van de toekomst steeds meer data gedreven bezig gaat zijn.

Lees meer nieuws