Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Een goed begin van 2020! Een nieuw jaar: nieuwe ronde - nieuwe kansen
Deel deze pagina

Een goed begin van 2020!

Het begin van het jaar staat altijd in het teken van gezondheid. Hoe gezond is jouw werkomgeving, hoe gezond zijn jouw collega’s, en wat kun je doen om een gezonde werkomgeving te creëren voor jouw medewerkers?

Burn-out en Burn-out gerelateerde klachten

We kennen allemaal het fenomeen “burn-out” of “burn-out gerelateerde klachten”. Je wilt natuurlijk niet het jaar beginnen met medewerkers die soortgelijke klachten hebben! Maar wat is nu de realiteit? Ligt een burn-out wel echt zo erg op de loer, of valt het allemaal wel mee?

Cijfers van het CBS en TNO wijzen ons op de volgende informatie:
Jaarlijks ervaart gemiddeld 16% van de beroepsbevolking in Nederland burn-outklachten of symptomen. De huidige werkzame beroepsbevolking bestaat uit ca. 8,3 miljoen mensen, dit betekent dat circa 1,4 miljoen mensen te maken hebben met burn-out gerelateerde klachten. 

Vooral onder vrouwelijke managers en young professionals neemt het aantal medewerkers dat burn-out klachten ervaart toe. In het onderwijs is het percentage werknemers met burn-outklachten het hoogst. Maar liefst 1 op de 6 medewerkers heeft hiermee te maken. Dit is onder andere toe te schrijven aan de hoge mate van emotionele betrokkenheid dat het werk verlangt, en de stress die het werk met zich mee brengt. In de landbouw komen soortgelijke klachten het minste voor, slechts bij 1 op de 10 werknemers.

Tijdelijke, oproep- en invalkrachten hebben minder vaak burn-outklachten (16%) dan vaste arbeidskrachten (17%). Bij uitzendkrachten is dat nog anders: zij rapporteren vaker burn-outklachten (21%) dan vaste krachten.

Wat betekenen deze cijfers?

De cijfers liegen er niet om, maar let wel: een burn out en burn-out gerelateerde klachten zijn niet hetzelfde. Door alle aandacht die we hieraan besteden kan het zelfs zo zijn dat dit een versterkend effect heeft. In een onderzoek van de Quest staat een mooie vergelijking: ‘Onze aandacht voor een burn-out-epidemie heeft misschien ook een zichzelf versterkend effect. Weet je het nog? Vijftien jaar geleden had iedereen RSI: Repetitive Strain Injury, ofwel een muisarm. De een na de ander viel uit, de kranten stonden er vol mee. Iets vergelijkbaars zou nu ook aan de hand kunnen zijn.’

De meeste burn-outklachten gaan vanzelf over, zoals niet iedere verkoudheid een longontsteking wordt. Dat noem je ‘spontaan herstel’. Spontaan is misschien niet het goede woord, want de meeste mensen ondernemen actie als ze last hebben van burn-outklachten. Als werkgever kun je je medewerkers stimuleren door meer te gaan sporten. Denk hierbij aan een sport-vergoeding, gezond eten, zorgen voor fruit op de werkvloer en goede coaching!

Dan is er natuurlijk de vraag: hebben we in vergelijking met andere landen meer of minder te maken met de burn-out? Dit is moeilijk te onderzoeken. De burn-out wordt namelijk in verschillende landen anders bepaald. Uit onderzoek blijkt dat Nederland heel goed scoort vergeleken met andere landen. Gemiddeld 10%  van de Europese werknemers voelt zich aan het einde van de werkdag geregeld uitgeput. In Nederland is dat percentage beduidend lager: 6,4%, vergelijkbaar met Denemarken. Finland scoort het best, met 4,3%. Slovenië, sinds 2004 lid van de EU, scoort slecht met 20,6 %. In Turkije, natuurlijk geen lid van de EU, maar wel dichtbij Europa, zijn ook veel werknemers uitgeput: maar liefst 25%.

Uit onderzoek blijkt ook dat het belangrijk is om als werkgever voor een goed “sociaal klimaat” te zorgen. Werksfeer is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat collega’s niet met een burn-out of burn-out gerelateerde klachten naar huis gaan! 

Misschien is een hond op de werkvloer dus helemaal niet zo’n gek idee.

Een hond op kantoor zorgt voor een betere werksfeer én een lager ziekteverzuim. Alleen al het kijken naar een hond verzet de gedachten en geeft een prettig gevoel. Het zorgt voor meer lichaamsbeweging bij de medewerkers en werkt daadwerkelijk stressverlagend!

Goede voornemens?

En die goede voornemens? Die kunnen jij en je collega’s misschien nog even laten wachten, want januari blijkt de slechtste maand als je ze wilt volhouden. Mocht je toch in januari beginnen? Maak ze dan concreet. Hierdoor houd je ze langer vol. Deel ze ook met je vrienden en collega’s, dit heeft een positief effect op het volhouden van de goede voornemens. En tot slot: neem voldoende rust. Uitgerust kom je beter tot je goede voornemens! 

Wij van Carerix gaan goed het nieuwe jaar in! Natuurlijk met voldoende fruit en vitamines, maar daarnaast hebben we ook een aantal nieuwe maatregelen getroffen. Zo genieten wij met enige regelmaat van onze kantoorhond Ted. Ted zorgt bij Carerix voor afleiding, neemt onze collega’s een blokje om en zorgt voor heel veel knuffels. 

Al het goeds voor een gezond 2020! 

Marjolein Bouwer
Customer Success Manager en Ted (kantoorhond)
linkedin.com/in/marjoleinbouwer

Lees meer nieuws