Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Het creëren van een sterk persoonlijk merk & waarom je daar vandaag nog mee moet beginnen
Deel deze pagina

Employee Advocacy

In een wereld waarin alles digitaal is en social media een groot deel van het dagelijks leven is geworden, is ‘employee advocacy’ van essentieel belang. Hoewel werknemers vaak alleen gezien worden als ‘de mensen die voor het bedrijf werken’, zijn ze eigenlijk een van de krachtigste marketingmiddelen die een bedrijf kan hebben. Berichten van medewerkers halen gemiddeld meer organisch bereik dan berichten die door het bedrijf zelf gedeeld worden en kunnen tot wel 8 keer meer engagement leiden.

Een bericht dat gedeeld wordt door medewerkers, reikt maar liefst 561% verder dan een bericht dat je vanuit je bedrijfsaccount deelt.

Tijd om kennis te maken met employee advocacy.

Wat is employee advocacy?

Employee advocacy is een term die wordt gebruikt om de zichtbaarheid te beschrijven die werknemers genereren voor het bedrijf waar zij voor werken. Over het algemeen wordt employee advocacy bereikt door social media. Maar ook andere online middelen kunnen hiervoor worden ingezet. Denk dan aan e-mail, forums of zelfs mond-tot-mond reclame.

Het doel van employee advocacy is vaak een groter bereik op sociale media, zoals LinkedIn. Een groter bereik hoeft echter niet het enige doel van employee advocacy te zijn. Voor corporate bedrijven biedt het kansen om herkenning te stimuleren, organisch verkeer aan te trekken, nieuwe leads te genereren of nieuwe potentiële medewerkers te werven. Voor recruitmentbureaus kan je door middel van employee advocacy niet alleen nieuwe kandidaten werven, maar ook opdrachtgevers voor je winnen. En dat allemaal via de stem van de medewerkers.

Voor werknemers biedt employee advocacy kansen om hun professionele netwerk te laten groeien, om betekenisvolle connecties te ontwikkelen en vooruitgang te realiseren in hun loopbaan.

Hoe start je met employee advocacy?

Employee advocacy geeft dus niet alleen arbeidsmarktcommunicatie een boost, maar kan ook worden ingezet op sales- en PR-gebied. Genoeg kansen dus, maar waar begin je en hoe zet je dit op?

 • Je medewerkers zijn de beste ambassadeurs
  Zorg ervoor dat je medewerkers trots zijn op je bedrijf. Om dit te kunnen doen moeten zij weten waar het bedrijf voor staat. Wat zijn de missie, visie en doelen van de organisatie? Maar ook de tone of voice, lettertype, kleuren en logo dragen bij aan deze gezamenlijke “trots” voor een bedrijf. Zorg er dus voor dat dit continu zichtbaar is. Daarnaast is het makkelijk om je werknemers te voorzien van een standaard ‘toolkit’ die zij kunnen gebruiken om hun (professionele) social media accounts aan te passen naar de huisstijl van je bedrijf. Deze toolkit kan bestaan uit speciale LinkedIn banners, overlays voor profielfoto’s of foto’s die gebruikt kunnen worden bij het delen van content.
 • Van medewerker tot social influencer
  Een deel van employee advocacy bestaat uit het delen van content door jouw medewerkers. Zorg daarom voor inspirerende content. Medewerkers zullen eerder online pronken met de door het bedrijf gemaakte lunch, leuke teamuitjes of gezelligheid op kantoor. Zorg er dus voor dat de content leuk is en je medewerkers aanspreekt. De kans dat je medewerkers je content ook zullen blijven delen wordt hierdoor een stuk groter.
 • Interne erkenning
  Nu er genoeg inspirerende content is verzameld om de gezamenlijke trots van je organisatie naar buiten te brengen, is het belangrijk om je medewerkers niet te vergeten. Inmiddels posten ze erop los, maar wat krijgen ze ervoor terug? Om je medewerkers te blijven motiveren is het belangrijk om hen te laten zien wat hun bijdrage oplevert. Hoeveel bereik heeft een bepaalde post opgeleverd en hoeveel engagement heeft dit hiermee teweeg gebracht? Bedenk daarnaast goede incentives die werknemers motiveert om mee te doen aan jouw employee advocacy programma. Wat dacht je bijvoorbeeld van een tool als HireUp. HireUp is een employee referral tool, waarmee je zorgt dat medewerkers via hun favoriete social media kanaal open vacatures met hun netwerk kunnen delen. Geautomatiseerde meldingen bieden werknemers en kandidaten realtime updates. Deze zogenaamde ‘gamification’ versterkt je employee advocacy én maakt het leuk voor je medewerkers.
 • Een goede balans in content
  Schrijf bedrijfscontent zo dat het makkelijk door de medewerkers gepersonaliseerd kan worden. Werk je als recruiter en deel je bijvoorbeeld vaak vacatures? Door de eerste zin persoonlijk te maken wordt de post al heel anders. Ook kunnen medewerkers (nieuws)berichten delen van de branche waarin de organisatie werkzaam is. Ben je als bedrijf verder gevorderd in jouw employee advocacy programma, dan kan je jouw medewerkers vragen om zelf content aanleveren, zoals een blog of zelfs een vlog.

Het creëren van een sterk persoonlijk merk en het invoeren van een bijbehorend employee advocacy programma kost tijd. Het is een proces waarin continu geïnvesteerd moet worden. Maar met een goede planning, trainingen en duidelijke content kan jouw employee advocacy programma zomaar eens zorgen voor de beste en meest effectieve Marketing, HR en verkooptool.

Lees meer nieuws