Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Facebook Jobs Is Facebook for Jobs vergelijkbaar met Google for Jobs?
Deel deze pagina

Gaat Facebook Jobs Google for Jobs achterna?

In 2018 lanceerde Facebook in Nederland al een eerste versie van Facebook Jobs. Deze gelanceerde functionaliteit geeft je de mogelijkheid om gratis vacatures op Facebook te plaatsen. Het voordeel? Facebook heeft ten opzichte van LinkedIn ongeveer 4 keer zoveel gebruikers en geeft je dus ook de ruimte een lager opgeleide doelgroep te bereiken. Waar LinkedIn vooral zakelijke gebruikers heeft, heeft Facebook een wat bredere mix van mensen en doelgroepen. Daarnaast is het karakter van Facebook een stuk informeler.

Na de eerste uitrol van Facebook Jobs verschijnt er voornamelijk feedback over het gebrek aan koppelingen met ATS of CRM- systemen. Dit zorgt er op langere termijn voor dat een recruiter zijn overzicht in (marketing) activiteiten verliest. Ook lukte het nog niet om bijvoorbeeld als uitzendbureau vacatures in bulk in te laden. Hierdoor kost het veel tijd om alle vacatures los van elkaar te plaatsen.

Natuurlijk heeft Facebook ook goed nagedacht over een verdienmodel voor deze dienst. Vacatures plaatsen is gratis voor werkgevers, maar je moet wel betalen voor een boost om de vacature beter te verspreiden. Als werkzoekende zie je vacatures verschijnen in je nieuwsoverzicht, in de Marketplace of via de directe link naar de Jobs-pagina.

Vernieuwde versie Facebook Jobs?

In de recruitment podcast ‘The Chad & Cheese Podcast’ hebben Chad Sowash en Joel Cheesman (met samen meer dan 40 jaar ervaring zijn Chad & Cheese inmiddels echte kenners in de branche) het over een vernieuwde versie van Facebook Jobs. Ze spreken hier over een Google for Jobs-achtig systeem. Wat verder interessant is aan deze vernieuwde (beta) uitrol van Facebook Jobs is dat er een nieuwe “solliciteren” knop komt. Via deze knop ga je van Facebook af en solliciteer je via de bedrijfswebsite.

Het voordeel van Facebook Jobs

Facebook “haalt” banen van andere jobpagina’s en voegt deze automatisch toe aan de Facebookpagina van de desbetreffende organisatie. Wil je niet dat Facebook dit doet? Dan moet je dit zelf doorgeven. Facebook heeft natuurlijk een grote hoeveelheid aan data verzameld. Hierdoor kan Facebook gemakkelijk bepalen of iemand op zoek is naar een (nieuwe) baan. Alleen vacatures die voor jou relevant zijn worden getoond.

In feite gaat Facebook dus doen waar Indeed jaren geleden ook mee is begonnen: het doorplaatsen van vacatures. Als de uitvoering hiervan beter wordt dan bij de vorige pogingen, kan dit op termijn groots uitpakken!

Of het vergelijkbaar zal zijn met Google for Jobs is nog maar de vraag. Het is natuurlijk uiteindelijk aan de werkzoekende of zij hun Facebook gegevens ook willen gebruiken om te kunnen solliciteren.

Lees meer nieuws