Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

4 tips voor het vinden van dé kandidaat

Deel deze pagina

Hoe vind en verleid je de beste kandidaat?

Het vinden van de perfecte match is een tijdrovend proces. Daarom wil je dat dit proces efficiënt, snel en zo goed mogelijk verloopt. Maar hoe zorg je ervoor dat je de perfecte match vindt? In dit artikel geven we je vier tips voor het vinden en verleiden van de beste kandidaat.

Bepaal je doelgroep en verkrijg (beter) inzicht

Wie denkt vanuit de wensen van de doelgroep, kan veel makkelijker de juiste kandidaat aantrekken. Met een duidelijke analyse van jouw doelgroep zet je in op wat jouw ideale kandidaat belangrijk vindt in een baan. Denk aan opleidingsniveau, functietitel en gewenste werkervaring. Om de juiste personen aan te spreken moet je ook gericht inzetten op jouw, vooraf gedefinieerde, doelgroep. Waar jouw doelgroep te vinden is, is vaak sterk afhankelijk van de sector waarin je zoekt. Het specificeren van je doelgroep, kan je gemakkelijk doen aan de hand van drie stappen:

Specificeren:
Hoewel deze stap logisch klinkt, wordt deze vaak overgeslagen. Het is belangrijk dat je specificeert op wie je je wil richten. Je kan tenslotte niet iedereen van dienst zijn. Je kans van slagen groeit wanneer je je op een specifieke doelgroep richt.

Segmenteren:
Aan de hand van vier pijlers kun je de markt segmenteren. Dit houdt in dat je de markt opdeelt in duidelijke groepen. Je kunt je doelgroep segmenteren aan de hand van de volgende pijlers:

  • Geografisch: waar zitten mijn kandidaten?
  • Demografisch: wat is de gemiddelde leeftijd en het geslacht van mijn kandidaten?
  • Sociaal economisch: welke opleiding hebben mijn kandidaten genoten, wat is hun inkomen, gewenste beroep?
  • Psychografisch: wat is het gedrag van mijn kandidaten?

Analyseren:
Bij het analyseren van de doelgroep beantwoord je de volgende vragen:

  • Wie? Wie zijn mijn potentiële kandidaten?
  • Wat? Wat willen mijn potentiële kandidaten bereiken?
  • Waar? Waar bevinden mijn potentiële kandidaten zich? Is dat regionaal of verspreid door het land?
  • Wanneer? Wanneer solliciteren potentiële kandidaten bij mij?
  • Waarom? Waarom solliciteren potentiële kandidaten bij mij? Of waarom juist niet?

Een handige tool om inzicht te krijgen in jouw doelgroep is het DoelgroepenDashboard van Jobdigger. Het geeft onder andere aan wat bepaalde doelgroepen belangrijk vinden in een baan en wat hun beweegmotieven zijn. Zo weet je precies welke pullfactoren je moet benadrukken in het schrijven van je vacaturetekst.

Besteed tijd aan een goede vacaturetekst

Wees duidelijk met je communicatie en zorg voor een passende vacaturetekst. Spreek de lezer direct aan en gebruik de taal van jouw doelgroep. Houd bij het schrijven de ideale kandidaat voor ogen uit de doelgroep die je in stap 1 bepaald hebt.

Een goede vacature valt of staat met een goede functietitel. Neem niet zomaar de functietitel vanuit het functieprofiel over, maar bedenk goed op welke functienaam jouw ideale kandidaat zoekt. Zo kun je met Google Trends verschillende trends op de arbeidsmarkt in kaart brengen. Op basis van deze trends kan je zien hoe populair de functietitel is waarnaar jij op zoek bent. Vervolg je vacature met een pakkende intro. Hiermee heb je meteen de aandacht van de lezer en houd je die ook vast. Benoem in de intro ook wat deze functie uniek maakt voor de kandidaat.

Ook de functie-inhoud is belangrijk om duidelijk te verwoorden. Gebruik hiervoor niet teveel bulletpoints, maar maak er een lopend verhaal van. Breng hierin helder onder woorden wat de kandidaat dagelijks gaat doen en wat zijn of haar verantwoordelijkheden zijn. Vergeet niet om de werksfeer te benoemen in je vacaturetekst, maar voorkom de standaard termen als ‘leuk’ of ‘dynamisch.

Ook informatie over salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden mag eigenlijk niet ontbreken in jouw vacaturetekst. Veel werkzoekenden haken af wanneer deze informatie ontbreekt. Benoem dus altijd het salaris, niet alleen omdat het een van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden is, maar ook omdat het je helpt de juiste kandidaten aan te trekken.

Om dit proces te faciliteren heeft Carerix de VacatureVerbeteraar geïntegreerd. De VacatureVerbeteraar geeft inzicht in de beweegmotieven en maakt het schrijven van doelgroepgerichte teksten makkelijker voor iedere recruiter.

Verzamel relevante data

De arbeidsmarkt verandert continu: of het nu de populariteit is van bepaalde social media, Google for Jobs of veranderingen in de economie. Als recruiter wil je hier altijd zo goed mogelijk op kunnen inspelen. Door gebruik te maken van relevante arbeidsmarktdata krijg je inzicht in wie de beste kandidaat is, waar je ze kunt vinden en wat ze belangrijk vinden in een baan. Als je de voor jou relevante data hebt verzameld, kun je vervolgens inspelen op de trends en ontwikkelingen in de arbeidsmarkt.

Arbeidsmarktdata geeft antwoord op vragen als ‘waar in Nederland bevinden zich de meeste marketeers?’ of ‘in welke functieprofielen zit de grootste groei?’. Maar denk bij arbeidsmarktdata niet alleen aan data met betrekking tot de potentiële kandidaat. Onderzoek bijvoorbeeld ook gelijkwaardige functies bij jouw belangrijkste concurrenten. Hoe noemen zij de functie, welke woorden gebruiken ze en het belangrijkste: wat vragen en bieden ze de sollicitanten. Deze inzichten maken het mogelijk voor jou om zo onderscheidend mogelijk te zijn ten opzichte van de concurrent.

Maak gebruik van video in je recruitmentproces

Hoewel het gebruik van videovacatures niet nieuw is, wordt het nog niet heel vaak gebruikt om nieuwe medewerkers mee te werven. Zonde, want video is een goede manier om je potentiële kandidaten te overtuigen. Een sollicitant krijgt via een vacaturevideo tenslotte sneller een idee wat voor soort werkgever hij of zij voor zich heeft.

Door een kijkje te geven op de werkvloer, de collega’s aan het woord te laten en de sfeer over te brengen kan de kandidaat goed aanvoelen of hij wel of niet een geschikte match is voor jouw openstaande vacature. Aan de andere kant is het voor de recruiter ook een goede manier om de sollicitant goed te leren kennen. Door middel van een videopitch zou je bijvoorbeeld de kandidaat een korte motivatie kunnen laten toesturen. Je kan dan een betere eerste selectie maken.

En daarna? Evalueer!

Om de beste kandidaat te vinden zijn er dus een aantal punten waar je rekening mee kunt houden. Met behulp van verschillende tools kun je het wervingsproces beter en gemakkelijker inrichten. Dit levert je tijdwinst op, werkt efficiënter en vergroot de slagingskans op een match. Heb je uiteindelijk de ideale kandidaat gevonden? Evalueer dan goed hoe dit proces is verlopen. Hoe zat het met het aantal aanmeldingen en wie hebben er gesolliciteerd? Pasten de kandidaten allemaal in de gevraagde profielen? Allerlei punten die je mee kan nemen om de volgende aanvraag wellicht nog sneller in te vullen.

Lees meer nieuws