Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

HR-professionals doelwit kwaadaardige software GoldenEye

Ransomware behoort tot één van de grootste internetgevaren van het moment. Ransomware is een type malware, ofwel kwaadaardige software, die een computer blokkeert of bestanden versleutelt. Pas als u losgeld (ransom) betaalt in de digitale munteenheid Bitcoin, zou u de computer of de bestanden weer kunnen ontsleutelen. Het wordt daarom ook wel eens gijzelsoftware genoemd.

De ransomware blokkeert niet uw Carerix applicatie maar uw computer en/of de bestanden op uw lokale netwerk en drives.

Hoe kunt u deze vorm van malware herkennen?

Er zit een pdf bestand en een Excel bestand in de bijlagen van de e-mail. Een CV of motivatiebrief in de vorm van een pdf-bestand is niet vreemd, een Excel bestand daarentegen wel. Open deze dus niet.

Vraag bij twijfel altijd advies aan uw IT-verantwoordelijke.

https://www.bleepingcomputer.com/news/security/petya-ransomware-returns-with-goldeneye-version-continuing-james-bond-theme

HR-professionals als doelgroep

GoldenEye is ransomware die zich steeds meer richt op specifieke doelgroepen zoals bijvoorbeeld HR-professionals. Door het versturen van e-mail met bijlagen in de vorm van een sollicitatiebrief met een CV is de slagingskans dat deze bijlagen worden geopend voor de ransomware groot omdat de e-mail er niet verdacht uit ziet.

Het blijkt dat de GoldenEye ransomware zich momenteel met name richt op Duitssprekende gebruikers en ook spam in deze taal verstuurd. Maar het zal niet lang duren voordat ook HR-professionals die communiceren in andere talen hier last van zullen ondervinden. Het is dus van belang extra bedachtzaam te zijn bij het openen van uw e-mailbijlagen.
Meer informatie over het virus vindt u hier: https://www.bleepingcomputer.com/news/security/petya-ransomware-returns-with-goldeneye-version-continuing-james-bond-theme

Lees meer nieuws