• Best of Breed

Hoe Hoppenbrouwers Techniek 4500 sollicitaties per jaar efficiënter aanpakt met Carerix

Naar aanleiding van de mooie resultaten die Carerix-klant Hoppenbrouwers Techniek heeft bereikt, interviewden wij Wesley van Gastel, HR adviseur bij Hoppenbrouwers Techniek.

Hoppenbrouwers Techniek is sinds de start in 1918 uitgegroeid tot een grote technische dienstverlener, die elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties ontwerpt, installeert en onderhoudt.  Met zo’n 1300 medewerkers en 13 vestigingen in het zuiden en midden van Nederland zijn ze sterk vertegenwoordigd.

De technische projecten lopen uiteen, van het plaatsen van honderden zonnepanelen tot het realiseren van een volledige nieuwe verlichtingsinstallatie in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion. Hoppenbrouwers Techniek bedient ieder jaar duizenden klanten en heeft niet voor niets als missie om de beste partner te zijn voor medewerkers, klanten en scholen.

De Hoppenbrouwers-cultuur

Werkplezier is een van de belangrijkste kernwaarden binnen Hoppenbrouwers Techniek. In de jaren 2017-2018 en 2019-2020 werden ze dan ook bestempeld als ‘Beste werkgever’. “Bedrijven weten ons goed te vinden voor hun technische projecten, daarin spelen onze mensen en het plezier om iedere dag aan de slag te gaan natuurlijk een hele belangrijke rol.” Vertelt Wesley van Gastel, HR adviseur bij Hoppenbrouwers Techniek.

Werkplezier en bedrijfscultuur zijn van groot belang voor Hoppenbrouwers. Tijdens het werven van nieuwe medewerkers wordt er dan ook voor gezorgd dat de bedrijfscultuur goed geproefd kan worden. Hier wordt gedurende de verschillende stappen in het recruitmentproces veel aandacht aan besteed. Ook is Hoppenbrouwers Techniek altijd bezig met het optimaliseren van het recruitmentproces en ligt er een focus op persoonlijke ontwikkeling.

We kijken kritisch naar onze eigen processen. We zijn continu bezig onszelf te verbeteren en om de beste versie van onze organisatie neer te zetten. Dit doen we bijvoorbeeld door inzicht te verkrijgen in data en op basis daarvan de strategie bepalen. Natuurlijk sturen we bij wanneer dat nodig is. Daarnaast stimuleren we doorgroeimogelijkheden en opleidingen, ook in tijden van Corona. Naast vacatures, bieden we niet alleen traineeships en stages aan, maar ook duale-leertrajecten, bbl-trajecten en bijbanen.” Aldus Wesley.

Meer sollicitaties, minder overzicht

Hoppenbrouwers Techniek weet als geen ander wat het belang van een goed werkgeversmerk is.

Als bedrijf kun je je echt onderscheiden op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en jobmarketing. Om Hoppenbrouwers Techniek nog bekender te maken onder sollicitanten besteden we hier dan ook veel aandacht aan. We zijn altijd op zoek naar mensen die heel bewust kiezen voor Hoppenbrouwers in plaats van puur een baan. Door de inzet van verschillende marketingtechnieken zagen we al snel positieve effecten..”

Door die inspanningen duurde het niet lang voor Hoppenbrouwers Techniek zo’n 4500 sollicitaties per jaar ontving. Het aantal HR adviseurs groeide mee en Hoppenbrouwers Techniek miste steeds meer overzicht in het totale recruitmentproces.

Door de groei van onze organisatie en het aantal sollicitanten vroeg ons werkproces om meer inzicht in data en cijfers om een betere opvolging te kunnen borgen. Daarbij hadden we in het sollicitatieproces geen rapportagemogelijkheden, iets waar we binnen de rest van de organisatie juist zo bekend mee zijn. Het werd snel duidelijk: we misten een goed ATS.” Vertelt Wesley.

De zoektocht naar een future-proof ATS

Om het juiste ATS te selecteren, stelde Hoppenbrouwers Techniek een zogenaamde projectbrief op. Hierin werden alle eisen opgesteld waar het ATS aan moest voldoen. Zo moest het systeem gebruiksvriendelijk zijn, maar ook integraties met onder andere multiposters waren belangrijk. Daarnaast werden alle processen geanalyseerd, waardoor de wensen snel naar boven kwamen.

“Je werkt samen met meerdere collega’s in een systeem, dan is het belangrijk dat je weet wat er wel en niet is gedaan. Verder kregen we inzicht in de ontwikkelingen in de markt en waar Carerix naar toe gaat. Dat gaf een goed beeld voor de komende jaren.” Vervolgt Wesley.

We nodigden meerdere partijen uit, waaronder Carerix. Bij Carerix viel meteen op dat er veel kennis is. Met Carerix zagen we dat we naast mooie functionaliteiten, ook een goede basis konden verkrijgen, bijvoorbeeld met het configureren van de AVG. Het is heel fijn dat we hier nauwelijks omkijken naar hebben, omdat de grondslag netjes verwerkt wordt in Carerix en de kandidaat uitgevraagd wordt voor consent via triggers.

Hoppenbrouwers Techniek merkte snel dat de reactiesnelheid verbeterde en dat terwijl ze nog niet zo lang werken met Carerix.

“We hebben het inzicht wat we voorheen misten. We weten nu beter wat er speelt en we hebben nu een veel beter overzicht over het totale recruitmentproces”

Relaxed werken

Hoppenbrouwers Techniek onderzoekt de mogelijkheid om betere analyse resultaten te verkrijgen middels Carerix Analytics.

“We zien dat we er nog veel meer uit kunnen halen, maar het is nu al veel relaxter werken. Sinds de livegang met Carerix hebben we regelmatig overleggen over hoe we het systeem inzetten en hoe we dit nog efficiënter kunnen laten verlopen. Op deze manier zijn de eindgebruikers ook enthousiast. We blijven bezig met het optimaliseren van onze processen in Carerix. We zien een goede toekomst tegemoet dankzij onze samenwerking met Carerix en we kijken uit naar mooie resultaten.”