Klantcase Regiodienst
  • Recruitment Automation

Klantcase: Datagedreven aanpak en Recruitment Automation voor Regiodienst

Om zowel kandidaten als opdrachtgevers zo goed en snel mogelijk te helpen, gebruikt Regiodienst sinds kort een nieuwe integratie. Met deze integratie maakt Regiodienst automatisch de beste match tussen kandidaat en bedrijf én legt vervolgens het eerste contact met de kandidaat via een geautomatiseerd WhatsApp Bericht. Hiermee zet het bemiddelingsbureau een nieuwe standaard als het gaat om het slim inzetten van data en automatisering tijdens het wervingsproces. Nelson Jonker, partner bij Regiodienst, vertelt over zijn verwachtingen van deze nieuwe integratie.

De wil om dingen slimmer te doen

Regiodienst draait al 12 jaar mee in de wereld van werving en selectie en helpt kandidaten aan hun droombaan in de techniek. Nelson vertelt dat ze inmiddels een grote database hebben opgebouwd met zowel opdrachtgevers als kandidaten: “Met zo’n grote database hadden we de behoefte om dingen slimmer te doen. Zodat we efficiënter werken en meer kandidaten kunnen helpen. Vanuit die behoefte kwam de wil om het wervingsproces verder te automatiseren. Zo kwamen we uit bij een nieuwe integratie van De Virtual Sales Recruiter, een combinatie van arbeidsmarktdata van Jobdigger en de matchingtechnieken van theMatchBox, en Joboti binnen ons ATS.

Roderik Visser, Senior Customer Success Manager bij Carerix, ziet dit als een nieuwe kans en positieve ontwikkeling voor het recruitmentproces: “Bij Carerix kijken we met blije ogen naar deze integratie. Vooral voor recruiters die al gebruik maakten van arbeidsmarktdata, is de toevoeging van automated matching en het gebruik van een professionele chatservice aan hun werkwijze een slimme en logische volgende stap.”

Even uitleggen

De integratie die Regiodienst gebruikt, bestaat uit twee stappen. De eerste stap is het vinden van geschikte vacatures voor kandidaten: het maken van de match. Met de inzet van De Virtual Sales Recruiter besparen recruiters hier meteen een hele hoop tijd. Deze virtuele assistent helpt recruiters namelijk om binnen hun ATS snel en efficiënt matches te vinden, waarbij ze toegang hebben tot zowel interne- als externe kandidaat- en vacaturebronnen. De matchingmogelijkheden van theMatchBox en de arbeidsmarkt- en vacaturedata van Jobdigger zorgen samen voor een optimaal inzicht in de arbeidsmarkt.

Wanneer De Virtual Sales Recruiter een geschikte match heeft gemaakt, is de tweede stap om op het juiste moment contact te leggen met de kandidaat. “Het contact leggen met geschikte kandidaten is een erg tijdrovend proces,” aldus Nelson. Daar helpt de chatservice van Joboti bij. Met volledig geautomatiseerde gesprekken via WhatsApp bereik je kandidaten makkelijker én beslissen zij zelf op welk moment ze het bericht lezen en beantwoorden.

Integratie inrichten in werkwijze

Regiodienst test de dienst momenteel in verschillende stappen. “Zo’n integratie moet je goed inrichten in je werkwijze en pas je niet van de een op de andere dag toe. Je kunt het zien als een nieuwe manier van recruitment. Dat vraagt om veel testen in de beginfase. De eerste collega’s doen dit nu en delen hun ervaringen binnen Regiodienst. Dankzij de arbeidsmarkdata van Jobdigger komen we in contact met nieuwe bedrijven. Zo kunnen we steeds meer kandidaten plaatsen. Dat was eerder een stuk lastiger. Er wordt steeds meer met De Virtual Sales Recruiter van Jobdigger en theMatchBox gewerkt. Daarbij zitten we nog in de testfase.”

Ook Adelbert Smal (Jobdigger) en Jan Govaerts (theMatchBox), initiatiefnemers van De Virtual Sales Recruiter zien dit als een volgende stap in het automatiseren van het recruitmentproces. Adelbert: “Regiodienst maakt een enorme stap voorwaarts in slim werken met meer tijd voor de juiste kandidaten, matches en nieuwe klanten door het inzetten van de Virtual Sales Recruiter. De meest kansrijke leads en kandidaten worden automatisch voor je klaargezet.” Jan sluit zich hierbij aan: “Door de ontwikkelingen op het gebied van data en precieze matching technologie op de markt, is het steeds beter mogelijk om dit soort end-2-end integraties in te richten in je recruitmentproces, maximaal tijd te besparen en geen kansen meer te missen.”

Chatten via Joboti

Wanneer de match door de Virtual Sales Recruiter is gemaakt, wacht de volgende uitdaging: het contact met de kandidaat. “Bij Regiodienst bellen we veel, maar kandidaten in de technieksector zijn niet altijd even makkelijk telefonisch te bereiken. Vaak staan ze op de bouwplaats en zijn ze niet in de gelegenheid om de telefoon op te nemen. Dan is het heel handig als je een geautomatiseerde WhatsApp chatservice als Joboti kan inzetten,” aldus Nelson.

“Met de virtuele assistent van Joboti sturen we de kandidaat een geautomatiseerd bericht met ons vacature aanbod via WhatsApp. Kandidaten kunnen deze vacatures bekijken en reageren op een moment dat het hen het beste uitkomt.” Vervolgens zet Joboti het gesprek automatisch voort. “Het WhatsApp contact heeft als doel dat de kandidaat een afspraak maakt met de recruiter. Via WhatsApp kan de kandidaat de afspraak zelf inplannen, waardoor een afspraak maken laagdrempeliger wordt. Het bespaart ons enorm veel tijd. Tijd die we graag investeren op het moment dat afspraak is gemaakt.”

Persoonlijker door automatisering

‘Is recruitment niet echt een ‘mensenvak’ en moet je dat niet juist persoonlijk houden?’ Dat is een vraag die Luuk van Neerven, oprichter van Joboti, vaak krijgt: “Met alle automatiseringen maken we het vak júist persoonlijk. We kunnen de kandidaat veel sneller helpen en meer tijd investeren in het persoonlijke gesprek. Het is voor de kandidaat ook makkelijker en leuker, zonder ouderwetse Job Alerts via email en eeuwige zoektochten op vacaturewebsites.”

Inmiddels zijn de eerste successen voor Regiodienst behaald volgens Nelson. “Met behulp van de arbeidsmarktdata van Jobdigger hebben we al een aantal kandidaten kunnen voorzien van een prachtige nieuwe baan. En dan hebben we nog niet eens de hele integratie gebruikt. Dat belooft veel goeds voor de toekomst.”

Wil je meer weten over deze integratie? Neem gerust contact op.