• Best of Breed

Klantcase: Immens

Waar begin je met Recruitment BI 

Immens is een Interim en W&S bureau uit Groningen. In ruim 15 jaar tijd heeft Immens zich gespecialiseerd in het werven en selecteren van finance professionals voor interim rollen en vaste functies.

Met het oog op gefundeerde keuzes en ontwikkeling, ging Richard de Vries, Co-owner en Managing Consultant bij Immens, op zoek naar mogelijkheden op het gebied van dashboarding. Naast de recruitmentdata uit Carerix, was het voor Immens ook van belang dat de dashboards de mogelijkheid boden om data te ontsluiten uit het financiële systeem.

Beginnen bij de basis

Richard vertelt: “Wanneer je met specialistische partijen werkt is het goed om te kijken naar de best practice. Die is ontwikkeld door te leren van klanten. Zo maken we bij Carerix veel gebruik van de Best Practice Setup en dit was ook het idee bij Dashboards. Hierdoor is het in de praktijk ook sneller up and running en kun je gaan finetunen naar jouw eigen business.”

Doordat Carerix de basis vormt voor Immens, keken Richard en zijn team eerst naar welke relevante partners Carerix reeds heeft aangesloten. Hun keuze viel al snel op Recbi, aangezien zij vanuit eigen praktijkervaring met Carerix én de detacheringswereld, weten wat een recruitment organisatie nodig heeft. Daarnaast  is er bij Recbi ook voldoende flexibiliteit om zaken naar eigen wens aan te passen.

We zijn begonnen met het definiëren van het project, maar ook meteen in het opknippen hiervan. Kleinere projecten houden iedereen scherp, en ze zorgen ervoor dat er vaker succesmomenten zijn. Door op deze manier te werken blijft men verandering zien, wat zorgt dat ze enthousiast over het project blijven,” vervolgt Richard.

Recbi was erg flexibel in de planning en aanpak. Hierdoor kon alles makkelijk en snel in gang worden gezet. Recbi kent zowel Carerix als de vraagstukken in de markt waar Immens zich in begeeft goed. “Dit zie je doordat de standaard al heel goed in elkaar zit.” 

Concrete beslissingen dankzij het recruitment dashboard

Met behulp van het recruitment dashboard is Immens nu in staat om op basis van concrete informatie beslissingen te nemen en medewerkers aan te sturen. Informatie als het aantal (af)lopende plaatsingen, matches per fase en omzet per type plaatsing worden op een gebruiksvriendelijke manier weergegeven. 

“We kunnen onwijs veel met Carerix en hoeven daarom weinig te doen om informatie bruikbaar te krijgen voor BI,” vervolgt Richard.

Doordat Immens nu gebruik maakt van het recruitment dashboard, komt er veel meer informatie beschikbaar om werkzaamheden optimaal uit te voeren. Zo zien recruiters in een oogopslag hoeveel kandidaten je moet spreken om tot een plaatsing te komen. Maar ook het Marketing Team kan nu op basis van data gerichte campagnes maken en voorsorteren op bepaalde profielen. 

De dashboards worden ook veel gebruikt om de instroom en doorlooptijden te meten, wat gelijk goede gespreksstof is voor verbetering van eigen processen en tijdens klantafspraken.

Ook het ontsluiten van de data uit het financiële systeem en de koppeling met de Carerix database biedt een mooie bron van informatie. “De omzet en marge is op basis van de rubricering in Carerix in alle doorsneden beschikbaar, zoals type klant, functies en functiegroepen, maar ook geografisch. Met Recbi zijn we snel tot een handige ontsluiting gekomen van de data uit onze administratie, Door het koppelen van andere databases met datastructuren van Carerix krijg je een wereld aan mogelijkheden” voegt Richard toe.

Tips voor organisaties die nog moeten beginnen met het verzamelen van data

Nu Richard zelf ervaring heeft met het implementeren van Recruitment BI, deelt hij graag nog wat tips voor organisaties die zelf van plan zijn om met data dashboards te gaan werken. 

Het belangrijkste wat ik wil meegeven is om collega’s mee te nemen in het proces. We hebben de collega’s bij Immens in een vroeg stadium betrokken. Zo hebben we samen kunnen brainstormen over de inhoud zonder ze te belasten met het technische aspect. Door ze regelmatig te laten zien wat de ontwikkelingen zijn, houd je ze betrokken. Daarbij zien ze vaak ook nog zaken die je wellicht vergeten bent. Je gebruikt de data uiteindelijk niet alleen om als organisatie inzicht te hebben, maar ook als recruiter wil je weten wat goed werkt of anders en eventueel beter kan,” tipt Richard.

“Wanneer je zelf aan zo’n project werkt heb je al veel geleerd. Minstens zo belangrijk is dan om ook de hele organisatie op hetzelfde niveau te krijgen door middel van interne trainingen.”

De volgende stap 

Nu de dashboards van Immens up en running zijn, denkt Richard met zijn team na over eventuele volgende stappen. Zo wil Immens graag meer de diepte in en dan voornamelijk data doormeten op het gebied van marketing. Wat heeft een kandidaat bewogen om hier terecht te komen? En: welke bronnen zijn het meest effectief?

“Die volgende stap gaan wij wederom tot een succes maken door collega’s aangesloten te houden, mee te laten denken, interne trainingen te geven en kennis te blijven delen”.