Klantcase Westmore
  • Recruitment Marketing Automation

Klantcase: Pullfactoren als basis voor Recruitment en Marketing Automation

Detacheerder in de techniek Westmore uit Eindhoven kent de uitdagingen van de huidige arbeidsmarkt maar al te goed. Door gebruik te maken van specifieke tools weten zij hoe ze hun doelgroep het beste kunnen benaderen.

Wat je zoekt moet aansluiten op wat er te vinden is.

“Onze klant heeft vaak een prima beeld van wie ze zoeken”, begint Franklin van den Brand, partner bij Westmore.

“De klantvraag ontstaat op het moment dat er iets gebouwd of gemaakt moet worden. Aan de hand van deze projecten weet de klant wie zij nodig hebben om dit te kunnen realiseren. Is er iemand vertrokken bij de organisatie? Dan zoeken ze de vervanging in een kandidaat met precies hetzelfde gespecialiseerde profiel. Met dit in het achterhoofd maakt de klant een vacature op, publiceert deze op de website en wacht tot er kandidaten reageren.We begrijpen waarom ze dit doen, maar al snel blijkt dat deze aanpak in deze huidige krappe arbeidsmarkt niet het gewenste resultaat oplevert.”

Leadgeneratie en marktanalyse in Carerix

Westmore is sinds de overstap naar Carerix in 2018 anders gaan kijken naar de mogelijkheden om voor te lopen op de snelle ontwikkelingen van de arbeidsmarkt.
“Carerix is onze basis waarin we gebruik maken van verschillende producten uit hun partner ecosysteem. Het helpt dat zij deze integraties maken en dat wij keuzes hebben uit de tools die goed bij ons werkproces aansluiten. Eén van deze producten is Jobdigger Insights. Deze tool combineert de onderzoeksdata van Intelligence Group en vacature informatie van Jobdigger. Het geeft enerzijds inzicht in de online vacaturemarkt en anderzijds in de kandidatenmarkt. Wanneer je deze gegevens met elkaar vergelijkt zie je goed wat de kloof is tussen vraag en aanbod.”

“Door de integratie van Jobdigger Insights in Carerix kunnen we vanuit een kandidaatprofiel inzicht bieden in de vacaturemarkt en samen met de kandidaat de beste opties bekijken. De kandidaat hoeft zich dan ook maar bij één bureau in te schrijven, wel zo makkelijk ;-). Wanneer we een interessante vacature hebben gevonden, kunnen deze direct vanuit Jobdigger opslaan in Carerix samen met de opdrachtgever en contactpersoon.
Bij onze opdrachtgevers hebben we inzicht in welke vacatures er uitstaan, hoe lang en of er een bepaald patroon in zit op jaarbasis zodat we trends kunnen signaleren. Dit helpt ons eventueel te kunnen voorsorteren met de werving”.

Van buiten naar binnen kijken

“In Jobdigger zien we ook waarom de vacature niet is in te vullen. Zo worden er bijvoorbeeld kandidaten gevraagd met een MBO niveau 4 diploma Elektrotechniek. In de marktanalyse die wij vanuit het vacature dossier halen zien wij dat dit specifieke profiel erg schaars is. Vervolgens gaan wij in gesprek met de klant en vragen; hoe ga je het zo aantrekkelijk mogelijk maken om iemand in dezelfde functie de overstap te laten maken voor ongeveer dezelfde baan? Wat zijn de beweegmotieven ofwel: de pullfactoren die deze doelgroep belangrijk vindt om over te stappen?
Een gesprek voeren met een klant op basis van data zorgt ervoor dat we samen anders kunnen kijken naar hun vacature. Een kandidaat met niveau 3 wellicht? Wij bieden hierin begeleiding en opleidingen via Westmore. Ook helpen wij met het herschrijven van de vacature om bijvoorbeeld ook die kandidaat met een MBO niveau 3 diploma te bereiken. Wij helpen onze klanten van buiten naar binnen te kijken. Hoe kijkt een latent zoekende op dit moment naar een recruiter en de “fantastische kans” die hij aanbiedt zonder te weten wat een kandidaat echt wil? “

Deze top 10 laat de belangrijkste aspecten zien van de doelgroep bij de keuze voor een nieuwe werkgever. De aanwezigheid van deze aspecten bij een werkgever, zal bepalen of de doelgroep overweegt om wel of niet over te stappen. Zorg dat ze in vacatureteksten terugkomen.

Content maken

“Na een brainstormsessie met de klant en het creëren van een persona gaan we actief op zoek en bedenken we campagnes voor de werving van de juiste doelgroep. We vragen ons daarbij af op welke manier we laagdrempelig interesse kunnen wekken en het talent aan ons kunnen verbinden. Ook hiervoor gebruiken we de data van Jobdigger en creëren we content die aansluit bij de pullfactoren uit de analyse. We delen kennis waar hij of zij iets aan heeft. We kruipen in de huid van onze doelgroep. Doordat de meeste medewerkers van Westmore zelf uit de techniek komen, kunnen wij ons makkelijk verplaatsen in de doelgroep”. Hieronder zie je zo’n voorbeeld van gerichte informatie voor de doelgroep verspaners.

Alle activiteiten zoals website bezoeken, het doorklikken in mails of het bekijken van een social media campagne zien onze accountmanagers ook terug in Carerix. Dit wordt aangevuld door onze marketing automation tool Sharpspring. In een dergelijke funnel die start bij een campagne op bijvoorbeeld Facebook of Linkedin heb je misschien wel 800 kandidaten nodig om tot 10 matches te komen. Door het automatiseren van een overgroot deel van dit proces werpt het absoluut zijn vruchten af om zo’n campagne te lanceren”.