• Kennis en Opinie
  • Nieuws

04 september 2021

Betere kandidaten én een positieve candidate experience door het gebruik van online assessments

Het gebruik van online assessments in het recruitmentproces is aan het toenemen. Veel organisaties vertrouwen op het gebruik van een wervingstool voor bijvoorbeeld het testen van bepaalde skills. Maar wat zijn precies de voordelen en is zo’n online assessment wel geschikt voor elke functie?

Kandidaten op een objectieve manier vergelijken 

De beste kandidaat heeft niet perse alleen de juiste opleiding en ervaring. Ook persoonlijkheid en soft skills spelen een belangrijke rol bij het selecteren van de beste kandidaat. Een eerste selectie vindt vaak plaats aan de hand van een motivatiebrief en cv. Vervolgens zijn er veel mogelijkheden om de selectieprocedure voort te zetten. Je kan ervoor kiezen om een selectie kandidaten uit te nodigen voor een eerste gesprek. Maar je kan ook proberen de kandidaten op een objectieve manier met elkaar te vergelijken. Het laatste is wat wordt geprobeerd met een online assessment. 

Is een online assessment wel altijd geschikt?

Of een online assessment ook echt van toegevoegde waarde is, is afhankelijk van de vacature waar je kandidaten voor werft. Een kandidaat wordt vaak aangenomen op basis van ‘hoe iemand overkomt’, maar dit zegt in feite weinig over of de kwaliteiten die nodig zijn voor de openstaande functie. Bedenk daarom goed wat je precies wilt bereiken met het assessment, welk assessment past bij hetgeen je voor ogen hebt, en ook op welk moment in het proces je een assessment wilt laten plaatsvinden.

Assessment in de eerste fase van een sollicitatiegesprek
Als je ervoor kiest een assessment af te nemen aan het begin van de selectieprocedure, kun je de basisvaardigheden testen die belangrijk zijn voor de functie. Met de uitkomst hiervan kun je vervolgens een eerste selectie maken en de meest geschikte kandidaten uitnodigen voor een eerste online of persoonlijke kennismaking. Het voordeel hiervan? De tijd die je wint door deze geautomatiseerde eerste ronde, gebruik je voor meer persoonlijke aandacht in het vervolgtraject. Met maar een paar geschikte kandidaten kun je daarom in het eerste stadium van het selectieproces al de diepte in. 

Assessment in de laatste fase van een sollicitatiegesprek
Een assessment kan ook waardevol zijn in de laatste fase van het selectieproces. Je gebruikt het assessment als ondersteuning bij de keuze die je moet maken tussen de laatste twee of drie kandidaten. Meestal bestaat het assessment dan uit verschillende onderdelen. Bijvoorbeeld een capaciteitstest een persoonlijkheidstest of een praktijkcase. Het voordeel van deze manier van testen is dat je je uiteindelijke keuze niet baseert op gevoel maar op feiten. 

De voordelen 

  • Een positieve candidate experience
    Vaak wordt een assessment gebruikt om het sollicitatieproces of de duur van het sollicitatiegesprek korter te maken. Een online assessment, wordt over het algemeen positief ervaren door de sollicitant en verbetert dus de candidate experience. Door te zorgen voor zo min mogelijk drempels bij het solliciteren zorg je ook nog eens voor positieve feedback vanuit je sollicitanten. Met deze feedback kun je het sollicitatieproces evalueren en zorgen voor verbetering van je gehele candidate experience.
  •  Objectieve manier van recruiten
    In een assessment start iedereen vanuit hetzelfde vertrekpunt. Er wordt gestructureerd onderzocht hoe kandidaten scoren op bepaalde onderdelen. Dit maakt dat je uiteindelijk een weloverwogen, objectieve keuze kan maken tussen de overgebleven sollicitanten.
  • Verbeterde time-to hire
    Het helpt recruiters om de screening van kandidaten sneller te doen. Een gunstige bijkomstigheid is dat je door een kortere time-to-hire ook je wervingskosten kunt verlagen. Je kan ongeschikte kandidaten automatisch uit het proces verwijderen, waardoor de werving sneller verloopt en je kan besparen op de kosten voor het werven van kandidaten.

Levert een online assessment dan ook echt betere kandidaten op?

Elke selectiemodule heeft zijn voor en nadelen. Maar of een online assessment ook daadwerkelijk betere kandidaten oplevert is lastig te bepalen. Want naast de uitkomst van van een online assessment spelen ook andere factoren mee in het succesvol functioneren van een medewerker. Gezien de voordelen is het wellicht logisch dat steeds meer organisaties ervoor kiezen om online assessments in te zetten. Maar houdt dan wel goed in de gaten dat je kiest voor het juiste type assessment. 

Gebruik maken van een online assessment, waar dan ook in het selectieproces, zal je hoe dan ook helpen om grote missers in het selectieproces te voorkomen. Mocht je bijvoorbeeld twijfels hebben of kreeg je tijdens het gesprek antwoorden waar je niet helemaal tevreden mee was? Door gebruik te maken van een online assessment kun je gericht keuzes maken. Het is immers neutraal gemeten. 

Online assessments in je Carerix applicatie

Met de integratie van Thalento in je Carerix applicatie heb je rechtstreeks toegang tot verschillende assessments. Met assessments als Talent Oplossingen en Talent Intelligence Tools ontvang je waardevolle informatie voor het aantrekken en selecteren van de beste kandidaten. Wil je meer weten over hoe je jouw candidate experience kan verbeteren door het inzetten van assessments? Neem dan contact met ons op.