• Nieuws

12 oktober 2020

Carerix en Whatsapp

Hoe mooi zou het zijn als je als recruiter écht 24/7 bereikbaar bent? Met social media kun je vele kanten op. Het zijn krachtige platformen met elk een ander doel. Een sollicitatie sturen via WhatsApp, Facebook of Linkedin? Het kan tegenwoordig allemaal. Maar hoe zorg je ervoor dat je als recruiter niet alleen maar de hele dag bezig bent met het beantwoorden van WhatsApp of social media berichten? WhatsApp is een populair platform en biedt daarom kansen voor het versnellen van het recruitmentproces. 

WhatsApp is bij iedereen wel bekend en is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Een laagdrempelige en persoonlijke manier van communiceren én populair bij bijna alle doelgroepen. Een appje is zo gestuurd, kan gemakkelijk tussen andere werkzaamheden door en geeft de ruimte om te antwoorden wanneer daar tijd voor is. Maar wist je dat je WhatsApp ook kan automatiseren middels een chatbot? Hiermee kun je jouw kandidaat via een appje allerlei vragen stellen én vragen vanuit de kandidaat automatisch beantwoorden. 

Optimale bereikbaarheid 

De chatbot van tegenwoordig is een geautomatiseerde gesprekspartner die 24/7 per dag bereikbaar is. Hij beantwoordt vragen van kandidaten en indien nodig geeft hij de vraag door aan een recruiter. Het (deels) automatiseren van chatgesprekken kent daarom vele voordelen. Doordat gesprekken voor je worden opgepakt kunnen collega’s zich focussen op andere taken waar normaal gesproken minder tijd voor is. Daarnaast reageren kandidaten sneller, laten meer gegevens achter en schrijven zich sneller in voor een Job Alert. En – misschien wel het grootste voordeel – wanneer iedereen naar huis is, gaat een chatbot door. Werkzoekenden struinen het internet voornamelijk buiten kantoortijden af naar de ideale baan. Whatsapp kan bij sollicitaties en vragen direct reageren, waar een recruiter zal wachten tot de eerstvolgende werkdag. 

In de praktijk duurt het zoeken naar een geschikt contactmoment tussen jou en je potentiële kandidaat altijd langer dan je zou willen. Je belt langs elkaar heen, spreekt elkaars voicemail in of appt maar heen en weer zonder tot een concrete afspraak te komen. 

Wanneer een kandidaat op zoek is naar persoonlijk contact, kan een chatbot ervoor zorgen dat de kandidaat direct een afspraak kan boeken in de agenda van de aangewezen recruiter. De bot doet het voorwerk. Zo screent hij de kandidaten door in een pre-selectie de belangrijkste vragen te stellen.

Kortom: een chatbot maakt het werk van de recruiter een stuk makkelijker. Dat ook kandidaten hiervan het voordeel inzien blijkt uit de studie Recruiting Trends. Dit onderzoek laat zien dat in Duitsland 53,2% van de kandidaten chatbots gebruikt om informatie in te winnen.  

Hoe werkt het binnen Carerix?

Dankzij de koppeling tussen Carerix en WhatsApp, kun je direct een conversatie starten via WhatsApp.  Zo kun je bijvoorbeeld kandidaten vragen naar beschikbaarheid of het aantal uren dat zij willen werken. De chatbot praat met jouw kandidaten via WhatsApp en stuurt de verkregen informatie terug naar Carerix. Zo kun je zelf zien of de kandidaat aan de gewenste eisen voldoet en hem of haar eventueel wilt uitnodigen voor een intakegesprek. . 

Je kunt Whatsapp niet alleen inzetten om kandidaten te laten solliciteren, maar ook om beschikbaarheid te vragen, of om bijvoorbeeld een AVG check te doen. 

Wanneer je hebt bepaald dat je Whatsapp ook voor jouw organisatie wilt gebruiken, kun je met deze tips direct aan de slag:

  1. Bepaal de tone of voice. Wie is je doelgroep en, welk werk- en denkniveau heeft deze doelgroep. 
  2. Geef de chatbot een gezicht en naam. Bij voorkeur natuurlijk een bestaande collega uit je eigen team. Persoonlijkheid is key. 
  3. Probeer de waarden van jouw organisatie te verwerken in de manier waarop je kandidaten aanspreekt. 

Als een kandidaat een contactverzoek plaatst of via de Whatsapp solliciteert, wil je die persoonlijke gegevens van de kandidaat bij voorkeur direct in je eigen ATS invoeren. Je kunt een chatbot gewoon koppelen aan Carerix waardoor alle kandidaatgegevens direct in de juiste velden worden ingevuld. 

Stimuleer de persoonlijke dialoog tussen je bedrijf en kandidaten of klanten en maak WhatsApp onderdeel van je recruitmentproces.

Wil je meer weten over Carerix en Whatsapp? Neem dan contact met ons op.