• Nieuws

07 april 2021

Clubhouse & TikTok? Niet te missen in een social media strategie voor recruitment anno 2021

Al jaren zijn we ermee bekend: social media. Waar de een zich zonder moeite een weg baant door de opkomende en bestaande kanalen, ziet de ander door de bomen het bos niet meer. LinkedIn gebruiken we dagelijks, maar nieuwe kanalen als TikTok en Clubhouse? Hoe zet je die nieuwe media in, zonder de bekende social kanalen te vergeten? In dit artikel geven we je in totaal 7 tips & tricks om van deze opkomende kanalen een groot succes te maken.

TikTok is natuurlijk al razend populair, maar ook Clubhouse wint steeds meer terrein. Waar Generatie Z niet weg te denken is van TikTok, vind je op Clubhouse juist een hele gemengde doelgroep. Maar wat kun je er als recruiter mee?

4 manieren om Clubhouse in te zetten als recruiter

Gebruik maken van Clubhouse is iets lastiger dan andere social media platformen. Om het platform te kunnen gebruiken, heb je de volgende 2 dingen nodig:

  1. Een iPhone: er is op dit moment nog geen desktop variant van Clubhouse en ook Android gebruikers moeten nog even geduld hebben voor zij gebruik kunnen maken van de app.
  2. Je moet uitgenodigd worden door iemand die al een account heeft. Een profiel kan maar een select groepje uitnodigen, dus er kan wat tijd overheen gaan voor je toegang hebt tot het platform.

Als je eenmaal een account hebt kunnen maken op Clubhouse, kan je het op de volgende 4 manieren inzetten binnen jouw recruitmentstrategie.

Volg de juiste mensen

Om succesvol te worden op elk willekeurig platform, is het belangrijk dat je de juiste mensen volgt. Ook voor Clubhouse geldt dit principe. Na registratie selecteer je jouw interessegebieden, zoals recruitment of de specifieke branche waarin je actief bent, waarna Clubhouse automatisch mensen voorstelt om te volgen. Volg je een aantal mensen? Dan worden zogenaamde ‘rooms’ voorgesteld waarin je kan praten met verschillende mensen. Op dit moment zijn er al flink wat recruitment influencers te vinden op Clubhouse. Volg je favorieten en bekijk hoe zij het aanpakken!

Bouw een merk

Op dit moment zijn er weinig bedrijfsprofielen te vinden op Clubhouse. Niet gek, want Clubhouse prefereert persoonlijke profielen boven bedrijven. De beste manier om een merk te bouwen op Clubhouse, is dan ook via jouw persoonlijke profiel. Noem jouw bureau bijvoorbeeld in je bio en verwijs naar de vacatures die jij aanbiedt, zodat je volgers het in een oogopslag zien.

Gebruik verschillende sleutelwoorden in je bio, zodat nieuwe mensen je gemakkelijk kunnen vinden. Recruit jij in de bouw? Gebruik dan woorden als “Banen in Bouw & Techniek” of “Vacatures in Werktuigbouwkunde” om potentiële kandidaten naar je toe te trekken.

Gebruik Clubhouse als een tool voor social selling

Clubhouse is de perfecte app voor social selling. Om hiermee te beginnen kan je bijvoorbeeld deelnemen aan de gesprekken die relevant zijn voor jouw branche. Door deel te nemen aan verschillende ‘Rooms’ kom je in contact met mensen van over de hele wereld, die je tijdens een normaal networking event niet zou ontmoeten. Door zelf ‘Rooms’ te beginnen kan je inhoud delen die waardevol is voor potentiële kandidaten. Zo trek je ze naar je profiel en kan je beginnen met het opbouwen van volgers.

Maak gebruik van Clubs

De naam van de app geeft het eigenlijk al weg; je kan naast ‘Rooms’ ook ‘Clubs’ maken in Clubhouse. Het voordeel van een Club is dat deze permanent blijven, in tegenstelling tot Rooms. Je kan zowel privé als openbare Clubs opzetten en zodra gebruikers jouw Club volgen, krijgen ze een notificatie van elke Room die je begint. Door een Club te beginnen geef je volgers een goede inkijk in de content die jij deelt.

3 manieren om TikTok in te zetten als recruiter

TikTok is als een lopend vuurtje van de grond gekomen na de opstart in 2017. Inmiddels hebben veel bedrijven dit opgemerkt en zijn ze begonnen met het maken van Recruitment Marketing-inhoud voor het platform.

Gen Z en Millennials vormen het grootste deel van het publiek van TikTok, wat TikTok een geweldig kanaal maakt voor het bereiken en opbouwen van merkbekendheid bij studenten, nieuwe afgestudeerden en jonge doelgroepen. Om je ook hier op weg te helpen, zijn hier 3 manieren waarop je TikTok kan inzetten als recruiter.

Promoot stages en traineeships

Gezien de TikTok gebruikers over het algemeen wat jonger zijn, is TikTok het ideale platform om stages en traineeships te promoten. Een vervelend effect van de corona pandemie is dat MBO’s of HBO’s jongeren niet langer een stagemarkt aanbieden. Ze zullen dus zelf op zoek moeten gaan naar stages en traineeships. TikTok kan hierin een goed digitaal alternatief zijn om studenten en net afgestudeerden te helpen aan de ideale stage.

Geef een kijkje achter de schermen, de echte #employeeexperience

Veel kandidaten houden ervan om een voorproefje te krijgen van de werksfeer. Of dat nou bij jou op kantoor is, of bij de klant waar jij een vacature voor open hebt staan. TikTok biedt je de mogelijkheid om geplaatste kandidaten in de spotlight te zetten en hun unieke persoonlijkheden en talenten te laten zien. Creatieve manieren van video’s maken zijn ontzettend populair. Natuurlijk doet TikTok zelf ook mee en hebben ze hun eigen @LifeAtTikTok account. Op dit kanaal delen ze hoe een typische werkdag bij TikTok eruit ziet, maar ook hoe je je kan voorbereiden op een sollicitatiegesprek of welke talenten nodig zijn binnen het bedrijf.

Alle recruiters verzamelen!

Een van de beste manieren om kandidaten te werven, is om duidelijke video’s te maken van vacatures. Storytelling! Verzamel je recruiters om actief vacaturevideo’s te delen op TikTok. Zo leren de jonge kijkers niet alleen de recruiters kennen, maar zien ze ook gelijk het type vacature wat je aanbiedt. Persoonlijker en sneller wordt het niet!

Maar is het echt wat voor mij?

Dat is een lastige vraag natuurlijk. Veel recruiters zagen Facebook in 2010 ook niet direct als hét recruitmentkanaal, maar juist als privéplatform. Nu, 11 jaar later, zijn de sociale media niet meer uit de recruitmentmarketingmix weg te denken.

Voor TikTok en Clubhouse geldt dat het nog relatief onbekende kanalen zijn. Pak daarom je kans en gebruik beiden als een platform om volop mee te experimenteren!