• Kennis en Opinie
  • Nieuws

11 oktober 2017

Jobshopping: Solliciteren: net zo eenvoudig als schoenen kopen

Eigenlijk moeten ondernemingen het sollicatieproces voor sollicitanten net zo eenvoudig maken als schoenen kopen voor sollicitanten, aldus Hans-Jürgen Benker, Carerix-expert voor recruiting-oplossingen. Oftewel: jobshopping in plaats van schoenen shoppen. Dat geldt ook voor active sourcing: het direct aanspreken van kandidaten.

Carerix is ook actief in de Duitse markt en werkt nauw samen met industrie journalisten om de trends in deze markt te duiden. Dit artikel is een vertaling van: Jobshopping: Bewerben so einfach wie Schuhe kaufen (Duits)

De detailhandel heeft het allang begrepen: consumenten willen online alles zo eenvoudig mogelijk hebben en hun gewenste product met zo min mogelijk klikken kopen. Al langere tijd bieden bekende online-shopping-portals apps aan, waarmee de consument met slechts z’n vingertop het gewenste product kan kopen.

Solliciteren: Zo eenvoudig als schoenen kopen

Helaas gaat het er bij online recruiting nog anders aan toe. Hier moeten de kandidaten zich bij de sollicitatie vaak door langdradige online formulieren heen worstelen, om hun sollicitatiedocumenten op te slaan. In het ergste geval crasht dit kort voor het versturen en was alle moeite voor niets.

Daarbij zijn er allang oplossingen zoals de one-click sollicitatie. Hier is een vingertop voldoende en worden de profielgegevens uit zakelijke netwerken zoals LinkedIn en Xing geïmporteerd naar het sollicitatieformulier. Wat de kandidaat hooguit nog moet doen: controleren, eventueel hier en daar enkele aanpassingen aanbrengen en klaar. Dat is solliciteren in minder dan drie minuten. Overigens is de one-click sollicitatie ook een perfecte oplossing voor mobiele sollicitanten.

Wat bij active sourcing eenvoudiger zou kunnen zijn…

Ook bij active sourcing, het direct aanspreken van kandidaten, maken ondernemingen steeds weer fouten. Ze spreken kandidaten bijvoorbeeld in onpersoonlijke, cryptische standaardbrieven aan, die slechts weinig of niets te maken hebben met het profiel van de aangesproken persoon. Wanneer hij twijfelt, moet hij vervolgens op internet gaan zoeken, waarom hij de juiste persoon is voor de vacature.

“Maar wie gaat zoiets doen?” vraagt Carerix-expert Hans-Jürgen Benker zich af. “De arbeidsmarkt is een sollicitantenmarkt geworden. Dat wil zeggen dat tegenwoordig kandidaten uitzoeken en ondernemingen solliciteren. Wie tegenwoordig elke week tot 20 banen aangeboden krijgt, moet niet meer de moeite te hoeven nemen om na te gaan waarom de werkgever bij hem past. En al helemaal niet als men een vaste aanstelling heeft, wat bij active sourcing vaak het geval is”.

Ondernemingen zouden ook bij het direct aanspreken en in het algemeen bij de communicatie erop moeten letten, om alles zo eenvoudig mogelijk te maken voor het talent. Daartoe behoort bijvoorbeeld een nauwkeurige motivatie waarom de kandidaat uit oogpunt van het bedrijf de perfecte kandidaat is voor de openstaande vacature. In een video-interview geeft Benker nog enkele praktijktips voor recruiters. Veel kijkplezier (binnenkort beschikbaar met Nederlandse ondertiteling):