• Nieuws

10 december 2021

Matchen op basis van soft skills

Uit onderzoek blijkt dat 7 op de 10 recruiters vaardigheden belangrijker vinden dan diploma’s bij het aannemen van personeel.

Om snel te kunnen inspelen op de veranderende arbeidsmarkt, is het daarom belangrijk dat je al vroeg in het recruitmentproces kan bepalen wie de beste match is tussen bedrijf en kandidaat.

Soft skills

Soft skills beschrijven karaktereigenschappen die van belang zijn om in aanmerking te komen voor een bepaalde functie. Denk hierbij aan sociale en communicatieve vaardigheden, creativiteit of aanpassingsvermogen. Dit zijn eigenschappen, die in tegenstelling tot hard skills (opleiding, werkervaring, onderwijsniveau etc), niet meetbaar zijn. Hard skills blijven natuurlijk ook een belangrijk onderdeel op je cv, maar soft skills mogen ook zeker niet vergeten worden.

Waarom soft skills?

Het is een combinatie van zowel hard als soft skills die doorslaggevend zijn of je de baan wel of niet krijgt. Hierbij geeft de werkgever meestal de voorkeur aan de kandidaat die matcht met de cultuur van het bedrijf. Waarom? Omdat hard skills makkelijker zijn aan te leren dan soft skills. Maar waarom zijn soft skills nog meer zo belangrijk?

  • Soft skills laten zien of er een match is. Tegenwoordig kijkt de recruiter, maar ook de werkzoekende, of je wel binnen de cultuur van een bedrijf past.
  • Soft skills kunnen aantonen of je binnen een bepaald team past. Teams worden vaak samengesteld op basis van soft én hard skills.
  • Soft skills onderscheiden je van anderen. Waarschijnlijk zijn er binnen jouw team nog een aantal anderen met dezelfde opleiding of vergelijkbare werkervaring. Daarop ben je dus niet onderscheidend, maar op je soft skills wel.
  • Kandidaten worden steeds vaker op soft skills beoordeeld. Grote kans dat er op een sollicitatiegesprek daarom niet alleen gevraagd wordt naar werkervaring, maar ook naar soft skills.

Werven op potentieel

Voor kandidaten wordt het steeds belangrijker dat de persoonlijkheid/identiteit van het bedrijf ook past bij de persoonlijkheid van de kandidaat. Het werk wordt hierbij gezien als een verlengstuk van de identiteit. Zeker in branches waar veel schaarste heerst, kan het hebben van aandacht voor het potentieel van kandidaten de weg zijn naar succes. Dit betekent dat het er niet alleen maar om gaat of jouw kandidaat al in het bezit is van een bepaalde skill, maar juist of hij in staat is nieuwe vaardigheden aan te leren. Dit potentieel gaat dus verder dan het hebben van de juiste opleiding en werkervaring, want juist de soft skills zorgen ervoor dat iemand echt succesvol kan zijn in zijn werk.

Recruiters zoeken daarom steeds vaker naar werknemers met breder inzetbare vaardigheden. Hierbij is het belangrijk dat een werknemer in staat is om meerdere taken te verrichten. Het aannemen van kandidaten op basis van skills en de adoptie van nieuwe skills is met name handig als je binnen je organisatie snel wilt schakelen. Mocht het binnen het bedrijf niet goed verlopen dan kun je snel schuiven met personeel. Daarnaast is het ook een waardevolle methode om werknemers binnen je organisatie te houden. Want als je als medewerker de ruimte krijgt jezelf te ontwikkelingen en al je vaardigheden te gebruiken is de kans kleiner dat je het bedrijf zal verlaten.

Met één klik de beste match

De beste match voor jouw vacature is iemand die de juiste competenties, werkstijl en cultuurfit heeft. Hoe mooi is het als je kostbare tijd kan besparen door dit al aan het begin van het proces te signaleren?

Met één klik de beste kandidaten vinden die matchen op basis van diploma, certificaten en ervaring (hard skills) en die ook nog eens op basis van persoonlijkheid en cultuur (soft skills) bij je bedrijf passen? Dit is wat Actonomy en Traicie mogelijk maken binnen jouw eigen Carerix applicatie.

Dankzij de AI-matching van Actonomy kunnen kandidaten veel sneller en efficiënter worden gematcht met vacatures en krijgt de recruiter een gedetailleerd overzicht van vaardigheden die matchen. Maar ook laat het zien waar de kloof tussen vraag en aanbod ligt. De combinatie met Traicie maakt het mogelijk direct inzicht te krijgen in de persoonlijkheid van de kandidaat en zo de match tussen bedrijf en kandidaat te bepalen. Het resultaat? kandidaten die gekwalificeerd zijn voor zowel hard & soft skills én passen bij de bedrijfscultuur.

Hoe het werkt

Traicie maakt gebruik van een NL (taalanalyse). Hierdoor wordt de persoonlijkheid van een kandidaat sneller in kaart gebracht dan met traditionele persoonlijkheidstesten of gamification-oplossingen. De pre screening tool detecteert automatisch soft skills uit het cv, de motivatiebrief en het LinkedIn profiel. Hiermee voorspelt hij het natuurlijk professionele gedrag van de kandidaat. Door middel van het objectieve taal algoritme, dat de natuurlijke werkstijl van de kandidaat aan de hand van semantische patronen (wat en hoe iemand schrijft) in kaart brengt, wordt een match gemaakt met de openstaande vacature. De soft skills en het karakter van de kandidaat worden in kaart gebracht, wat richting geeft aan het selectieproces.

Het resultaat?

De module is geïntegreerd binnen het Carerix-platform en maakt het dus mogelijk om:

  • De beste matches te maken in één klik op basis van ervaring, hard skills, training en soft skills.
  • Tijd te besparen door al vroeg in het wervingsproces direct een compleet overzicht van kandidaten te hebben.
  • De efficiëntie te verbeteren waardoor tijd wordt bespaart. Deze tijd kan weer gebruikt worden voor diepte interviews met gescreende kandidaten

Meer weten? Neem contact op met je customer success manager.