- Nieuws
01 mei 2017
Videointerview: Het sollicitatiegesprek van de toekomst
Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Zo luidt het spreekwoord in elk geval. En als het gaat om de eerste indruk van een sollicitant, gaat dit spreekwoord zeker op. Het is niet voor niets de gewoonte om een foto mee te sturen met je cv. Inmiddels geven videopitches en video-interviews recruiters een nog beter beeld van kandidaten!
Videointerview: Das Jobinterview der Zukunft (Duits)
Krijg een authentieke indruk van kandidaten middels een video-interview
Vroeger werd bij het selecteren van sollicitanten voornamelijk gekeken naar de ‘harde feiten’. Alleen de beroepsmatige vaardigheden telden mee. Daarnaast werd vaak nog gekeken naar eigenschappen als het analytisch en probleemoplossend vermogen, of het omgaan met kritiek. Inmiddels spelen bij het selecteren van personeel echter de soft-skills een steeds grotere rol. Ook wordt het steeds relevanter om te weten in welke mate de waarden en ideeën van een bedrijf en een sollicitant overeenkomen. Experts noemen deze mate van overeenstemming de cultural fit. Het belang hiervan neemt almaar toe. Waar men vroeger veelal individueel werkte, werkt men nu vaak in projectgroepen. Daarbij is het belangrijk dat collega’s een ‘klik’ met elkaar hebben. Want ook de beste diploma’s, referenties en cijferlijsten hebben geen enkele waarde als een nieuwe college geen bijdrage kan leveren aan het team. _
Bepaal de cultural fit met een video-interview
Een optimale ‘cultural fit’ kan het verschil maken tussen een goede en een excellente kandidaat. Daarom moet deze zo vroeg mogelijk in het recruitingproces worden vastgesteld. Moderne recruitingtools helpen daarbij met sleutelbegrippen als: het video-interview, of de videopitch. Vooral de videopitch lijkt de opvolger te gaan worden van de foto op het cv, of in elk geval een aanvulling hierop. Zo’n filmpje geeft de recruiter een eerste persoonlijke indruk van de kandidaat, en veel meer informatie dan alleen een foto.
Hoe werkt een videopitch?
Een videopitch werkt als volgt: Op uitnodiging van de recruiter maakt de kandidaat een kort filmpje van 30 seconden of meer om zichzelf voor te stellen. Deze opname wordt vervolgens verstuurd en beoordeeld. Personeelszaken is daarmee in staat om een sollicitant direct aan het begin van het recruitingproces te beoordelen aan de hand van bewegend beeld, en niet uitsluitend op de droge feiten van het cv. Recruiters, intermediairs en hun opdrachtgevers krijgen op die manier een eerste authentieke indruk van de kandidaat. Dat kan de voorselectie aanzienlijk versnellen.
Hoe werkt een video-interview?
De volgende stap is veelal een uitnodiging voor een persoonlijke kennismaking. Sollicitatiegesprekken in één en dezelfde fysieke ruimte zijn in onze gemondialiseerde wereld steeds lastiger te realiseren. Wat te doen als een talentvolle kandidaat bijvoorbeeld al een baan heeft aan de andere kant van de wereld? Invliegen is een dure optie. Ook hier schiet videotechnologie te hulp om fysieke afstanden te overbruggen. Het scheelt de kandidaat bovendien een lange reis en draagt bij aan een positieve candidate experience. Sollicitanten en recruiters hebben verschillende opties om met elkaar in contact te komen. Zo zijn niet alleen live-gesprekken mogelijk, maar ook geautomatiseerde interviews. Bij een live video-interview zijn de werkgever en de kandidaat direct met elkaar in gesprek via een laptop, tablet of smartphone, terwijl geautomatiseerde interviews bijvoorbeeld nuttig kunnen zijn wanneer de recruiter en de sollicitant zich in verschillende tijdzones bevinden.
Time-shift video-interviews
Om een ontspannen en authentieke communicatie te realiseren, stellen recruiters hun kandidaten vragen via video of tekstberichten. Het aantal en de lengte van deze opnamen zijn vrij te kiezen. De sollicitant antwoordt eveneens per time-shift video. Zowel live-gesprekken als geautomatiseerde interviews worden in het wervingsmanagementsysteem opgeslagen en zijn naderhand nogmaals te raadplegen. Zo kunnen recruiters niet alleen makkelijk sollicitatiegesprekken op afstand te voeren, waar en wanneer ze maar willen… de video’s zijn ook beschikbaar voor collega’s die niet aan het interview hebben deelgenomen.
Video-interview en videopitch in de praktijk
Gebruikers beoordelen beide vormen van videocommunicatie als toekomstbestendig. “Het gebruik ervan voor recruitingdoeleinden, helpt ons om kandidaten sneller te presenteren aan opdrachtgevers, en dat vergroot ons concurrentievermogen”, aldus Kevin Sebel, Manager Interim Desk van het sollicitatieplatform EN-HR Solutions. Maikel Boksteen, medeoprichter van het financiële adviesbureau 2Trust, zegt eigenlijk hetzelfde: Deze technologie bespaart enorm veel tijd en maakt het hele recruitingprocs transparanter. “Een cv zegt namelijk niets over hoe iemand zich daadwerkelijk presenteert.” Met videorecruiting slaan we twee vliegen in één klap:
- Werkgevers positioneren zichzelf en hun merk krachtiger ten opzichte van potentiële werknemers (employer branding).
- Recruiters en intermediairs verhogen hun wervingsrendement.
Met als resultaat: lagere wervingskosten, een verbeterde time-to-hire en betere kandidaten. De technologie wordt geleverd door het bedrijf Cammio uit Den Haag, een grote aanbieder van clouddiensten die alle video-interviewfuncties bundelt tot één geïntegreerd, gebruikersvriendelijk platform dat aan alle privacywetgeving voldoet.
Acceptatie onder sollicitanten
“Dankzij de smartphone is videocommunicatie nu met iedereen mogelijk”, zo zegt CEO Walter Hueber. Het is geen toeval dat Carerix als leverancier van HR-software de eerste samenwerkingspartner is van Cammio. “Bij Carerix werken mensen die geloven in de kracht van samenwerken, net zoals wij. Zij leveren bijzonder veelzijdige API-programmeerfuncties en zeer goede gebruikersinterfaces, en dat maakt hen voor ons tot de ideale samenwerkingspartner.” Carerix-klanten benutten in hun eigen IT-omgeving de video-interviewfuncties van Cammio en leggen op die manier heel eenvoudig online contact met kandidaten uit de hele wereld voor presentatie- en selectiedoeleinden. Vooral jongere sollicitanten spreekt deze techniek bijzonder aan. Zij behoren per slot van rekening tot de facebookgeneratie en zijn permanent via hun smartphones mobiel bereikbaar, ze wisselen continu berichten uit en groeien steeds meer beeldgericht op.
Techniek met potentieel voor de toekomst
Oudere generaties zijn minder gewend zijn om met dergelijke technologieën om te gaan en hebben iets meer tijd nodig om aan het idee te wennen. Iets dat Hueber kan begrijpen. Gelukkig kunnen zowel kandidaten als recruiters net zo vaak oefenen als ze willen voordat ze hun videopresentatie versturen. En ondanks alles wat er nu al mogelijk is – staat de techniek volgens Hueber nog in de kinderschoenen. Vooral de combinatie met big data maakt volledig nieuwe videotoepassingen denkbaar. Zoals het geautomatiseerd vergelijken van de video’s van kandidaten en het trekken van conclusies over de individuele geschiktheid van bepaalde kandidaten. Dat is nu nog sciencefiction. En het is ook maar een idee. Maar één ding is zeker: Welke kant het opgaat met sollicitatie- en selectiegesprekken is met de introductie van geautomatiseerde video-interviews en videopitches inmiddels wél duidelijk. Ik ben benieuwd welke verrassingen ons nog meer staan te wachten.