• Kennis en Opinie
  • Nieuws

10 augustus 2021

Wat verandert er per 1 oktober bij Google for Jobs

Google for Jobs dé manier van vacatures onder de aandacht brengen. Met de start in Amerika, breidde Google for Jobs steeds verder uit naar de rest van de wereld. Inmiddels zijn we ook in Nederland welbekend met de Google functionaliteit en is het tijd voor de eerste grote verandering voor Google for Jobs. Vanaf 1 oktober worden er namelijk nieuwe redactionele richtlijnen van kracht én komt er een optie om vacatures een ‘direct solliciteren’ knop te geven.

Nieuwe redactionele richtlijnen

Om de zoekervaring naar banen te verbeteren, heeft Google besloten een aantal wijzigingen aan te brengen in de dienst. Bureaus en werkgevers zullen vanaf 1 oktober rekening moeten houden met nieuwe redactionele richtlijnen in hun vacatureteksten. Google gaat controleren of vacatureteksten niet ‘nep’ zijn, oftewel: laten vacatures een echte ‘job opportunity’ zien.

In de officiële verklaring van Google for Jobs geeft Google de tip om alleen pagina’s als vacature te markeren wanneer deze één volledige vacature bevatten. Daarnaast moeten verlopen vacatures verwijderd worden en mogen oude vacatures niet opnieuw gepubliceerd worden als nieuw.

Daarnaast is het volgens Google belangrijk om een goede gebruikerservaring te bieden. Sites met een slechte gebruikerservaring zijn volgens gebruikers van Google sites die om gebruikersinformatie vragen wanneer dat niet nodig is, pagina’s die een slechte kwaliteit hebben (bijvoorbeeld overmatige of belemmerende advertenties) of complexe sollicitatieprocessen hebben.

Een slechte gebruikerservaring staat volgens Google gelijk aan weinig afgeronde sollicitaties.

Direct solliciteren

De ‘direct solliciteren’ knop is een nieuwe optie bij Google for Jobs waarmee je kandidaten rechtstreeks via Google kunt laten solliciteren. Google biedt deze knop aan, wanneer de sollicitant een kort en duidelijk sollicitatieformulier op jouw vacaturesite kan invullen.

Google for Jobs in een notendop

Baanzoekers kunnen met Google for Jobs makkelijker en effectiever vacatures vinden. Met behulp van microdata, kleine stukjes aanvullende data die Google helpen om het juiste onderwerp en de juiste context van jouw webpagina te achterhalen, zet Google vacatures uit allerlei bronnen op een prominente plaats – nog boven verdere zoekresultaten. Dankzij deze nieuwe manier, krijgt de recruiter straks niet alleen meer, maar ook meer gemotiveerde sollicitanten.

Baanzoekers kunnen in Google for Jobs verschillende criteria invullen, waardoor je sollicitanten krijgt die beter passen bij de vacature. Volgens jobboard CareerBuilder begint 73% van werkzoekenden op Google met de zoektocht naar hun nieuwe baan. Het is daarom van groot belang dat jouw vacature zichtbaar is op Google for Jobs.

Hele update lezen?

Wil je de hele update lezen rondom Google for Jobs? Op de Developers Blog van Google lees je meer.