Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Personeelsadvertenties: met uitsterven bedreigd, maar toch springlevend

De personeelsadvertentie is zo ongeveer de dinosaurus onder de methoden voor personeelswerving. Hoewel die reuzen uit de oertijd er wel een stuk slechter vanaf kwamen. Ze stierven uit. De personeelsadvertentie zal dit lot voorlopig niet treffen. Die is vooral bij active sourcing van belang. Maar ook social recruiting en multiposting kunnen niet zonder.

Carerix is ook actief in de Duitse markt en werkt nauw samen met industrie journalisten om de trends in deze markt te duiden. Dit artikel is een vertaling van:
Stellenanzeigen: Totgesagte leben länger (Duits)

Al jaren wordt voorspeld dat het laatste uur van de personeelsadvertentie geslagen heeft. Maar ondanks alle prognoses is het zover niet gekomen. Het enige dat vergankelijk is gebleken, is het klassieke ‘post-and-pray-recruiting’.

Personeelsadvertentie plaatsen en afwachten – dat kan echt niet meer. De arbeidsmarkt is gekanteld – ten gunste van de kandidaten. Vervolgens is het klassieke online werven werd uitgebouwd met trends als active sourcing of social recruiting: directe benadering van kandidaten en werving via sociale netwerken.

Nieuwe vormen van personeelswerving

Wie op dit punt succes wil hebben, moet een stukje verder gaan dan tot nu toe. Bijvoorbeeld bij werving via sociale netwerken: om online de aandacht te trekken van kandidaten, moet een bedrijf content bieden die perfect op de doelgroep is afgestemd en via sociale media kan worden gedeeld.

Bijvoorbeeld:

  • posts van de eigen traineeblog
  • campagnewebsites
  • informatie van de eigen loopbaanwebsite
  • recruitingvideo’s
  • foto’s uit het bedrijf
  • livestreams

Dit geldt ook voor de directe benadering van een kandidaat via Xing of LinkedIn, het zogenaamde active sourcing. Recruiters moeten er dan in slagen om talenten al met hun eerste rechtstreekse bericht te overtuigen, om niet op te stapel “weggooien” te belanden.

Ze moeten dus op zien te vallen in de stroom baanaanbiedingen die high potentials dagelijks ontvangen. Dat kan bijvoorbeeld door de kandidaat kort en zeer individueel aan te spreken, iets uit het cv van het talent te noemen en goede argumenten te geven waarom vacature en kandidaat perfect bij elkaar passen.

Waarom de personeelsadvertentie geen verouderde methode is

Het moge duidelijk zijn dat recruiting vandaag de dag niet meer vergelijkbaar is met de manier van werken van tien tot twintig jaar geleden. Tussen alle nieuwe methoden speelt de personeelsadvertentie nu nog maar een ondergeschikte rol, maar die moet niet onderschat worden. Het is geen verouderde methode.

Ze is alleen niet langer HET hoofdonderdeel bij de werving van personeel, maar één van de vele puzzelstukjes die samen het resultaat vormen. Zo is de personeelsadvertentie bijvoorbeeld bij social recruiting één van de vele verschillende onderdelen van de communicatie en kan zij perfect onder de socials worden verspreid.

Dit geldt ook voor de directe benadering van kandidaten. Bij een eerste contactopname kunt u geen uitgebreide functieomschrijving meesturen, want daarmee maakt u de tekst veel te groot. Het is veel eleganter om een link naar de personeelsadvertentie in uw mail op te nemen en de kandidaat op die manier het aanbod te doen om verder te lezen, als hij of zij interesse heeft.

Voordelen van personeelsadvertenties

Personeelsadvertenties zijn in ieder geval niet weg te denken van vacaturesites en van de carrièrewebsite van het bedrijf zelf. Logisch – die zouden zonder de advertenties niet functioneren. Daarbij neemt het belang van de carrièrewebsite toe en neemt die van de openbare vacaturesites af.

Volgens het onderzoek ‘Recruiting trends’ van de Universiteit Bamberg “publiceerden de top-1000-ondernemingen uit Duitsland het grootste deel van hun vacatures (88,9%) op de eigen bedrijfswebsite. Meer dan twee derde van de vacatures worden op vacaturesites aangeboden.”   Via deze kanalen wordt nog altijd een aanzienlijk deel van de vacatures (41%) ingevuld.

En dat is geen toeval. De klassieke personeelsadvertentie biedt namelijk vele voordelen:

  • Vindbaarheid: vooral bij de grote vacaturesites is het bereik gegarandeerd. En dan zijn er nog de sterk gespecialiseerde vacaturesites, waarmee u experts in bepaalde niches bereikt.
  • Format met hoge acceptatiegraad: personeelsadvertenties bestaan al heel lang en elke sollicitant is eraan gewend.
  • Eenvoud: personeelsadvertenties zijn snel op te stellen, en ze zijn overzichtelijk.

Maar ook hier heeft zich een nieuwe recruitingtrend ontwikkeld: het op diverse kanalen plaatsen van advertenties. Vacatures slechts op een carrièreportaal plaatsen is meestal vergeefse moeite.

Alleen al in Duitsland zijn er meer dan 1500 vacaturesites. Als u voor één enkele partner kiest, Zullen vele talenten u onvermijdelijk links laten liggen. Met zogenaamd multiposting is meer resultaat te behalen.

Personeelsadvertenties op meerdere kanalen plaatsen

Idealiter kan dat zelfs heel eenvoudig via het bedrijfseigen recruitmentsysteem. De makers van hr-softwareoplossingen werken hiervoor samen met diverse multiposting-websites. Het enige wat u daar als gebruiker voor moet doen is bijvoorbeeld in uw systeem een tabblad toevoegen, en het is klaar voor gebruik.

Een paar clicks zijn voldoende om één enkele personeelsadvertentie op een groot aantal carrièreplatforms te publiceren. En het wordt nog leuker: kandidaten die op een vacature solliciteren, worden in goed uitgewerkte systemen ook meteen in de eigen systeemdatabase geregistreerd. Voor HR betekent dat maximale tijdwinst.

Het ontwerp: de ene personeelsadvertentie is de andere niet

Let op: de ene personeelsadvertentie is de andere niet. Een personeelsadvertentie mag dan wel bij een talent aankomen, maar u scoort alleen als de advertentie qua ontwerp en lay-out aan de moderne standaarden voldoet. Helaas is dat vaak niet het geval. Veel werkgevers confronteren hun kandidaten nog altijd met een ‘charmante’ grijze tekstmassa.

En dat terwijl personeelsadvertenties inmiddels multimediaal vormgegeven kunnen worden in een responsive design dat geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten. Er zijn sjablonen waarin video’s en beeldmateriaal uit de eigen onderneming ingevoegd kunnen worden. Daarmee blaast u een personeelsadvertentie nieuw leven in. Kandidaten vragen ook expliciet om dit soort multimedia-content.

Vooral generatie y, die met het mobiele internet is opgegroeid. ziet video’s en levendig beeldmateriaal niet als extraatje, maar als noodzaak. Wie daar niet aan voldoet, loopt in uiteindelijk het risico dat sollicitanten afhaken.

Tenslotte moet het doel zijn dat de sollicitant alle belangrijke informatie uit de personeelsadvertentie tegelijkertijd kan oproepen. Dat is informatie over de onderneming, over de functie zelf en over de sollicitatieprocedure. Daarmee wordt de personeelsadvertentie als belangrijk onderdeel van het wervingsproces heel snel weer tot leven gewekt. Echt waar!

Lees meer nieuws