Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Happy Colleagues
Recruiten naar een 'recruiter' Feiten, cijfers en tips!
Deel deze pagina

Recruiten naar recruiters

Je hebt een geweldige organisatie opgezet waarbij je een van de mooiste beroepen uitoefent. Jij helpt mensen aan een baan. Dit doe je door sales te bedrijven, sollicitatiegesprekken te voeren, te headhunten, aan talent management te doen, trainingen te verzorgen, certificaten te halen en ga zo maar door. Toch valt het niet mee om zelf personeel te vinden om jou te ondersteunen in je dagelijkse werkprocessen.

In dit artikel nemen we je graag mee in de trends en ontwikkelingen als het gaat om personeel in de recruitmentbranche. Aan de hand van informatie van het Doelgroepen Dashboard van Intelligence Group, geven we je meer inzicht in marktinformatie, wervingshaalbaarheid en hebben we een paar tips voor je om die nieuwe collega naar binnen te halen.

Inzicht in de huidige situatie op de markt

We beginnen met het erbij pakken van wat cijfers om je wat inzicht te geven in de huidige situatie op de markt. Zo zien we dat er op dit moment in Nederland maar gemiddeld 7% van de mensen met de functie ‘intercedent’ of een soortgelijke titel, zoals ‘recruiter’ of ‘recruitment Consultant’, op zoek zijn naar een andere baan. Daarnaast zien we dat er op iedere intercedent 7 vacatures zijn. Ook wordt 40% van alle intercedenten meer dan eens per kwartaal benadert voor een nieuwe functie.

Keuze te over dus, voor misschien wel jouw collega. Later in dit artikel lees je hoe je die bestaande collega boeit en bindt, maar belangrijker is: hoe vind je die nieuwe collega nou? Want jij hebt werk genoeg en kan de versterking goed gebruiken.

Wat een verrassende uitkomst is in het onderzoek van de Intelligence Group, is dat tegen de verwachtingen in, het grootste deel van de doelgroep 50 jaar of ouder is, namelijk 31%. Heb je daar al eens aan gedacht? De verdeling man- vrouw gaat aardig gelijk op. En hoewel er maar 7% echt op zoek is naar een nieuwe baan, is 46% latent op zoek, ruimte voor een opening dus!

Om die doelgroep, dus zowel de latente als de niet latente, te bereiken is het heel erg belangrijk om te weten wat zo’n doelgroep belangrijk vindt als het gaat om zijn of haar werk. Eigenlijk een heel makkelijke vraag, want wat vind jij zelf belangrijk? In het onderstaande overzicht zie je de arbeidsvoorwaarden en de belangrijkste pull-factoren.

Wist je dat het pensioen een belangrijk aspect is voor jouw collega?

Met deze informatie hebben we al wat meer kennis en kan jij deze pullfactoren goed gebruiken in je vacaturetekst. Maar, waar vind ik nou die nieuwe collega? Die 7% wil natuurlijk graag gevonden worden. En, een goede recruiter wordt ook gevonden. In de afbeelding hieronder zie je de kanalen waarop jouw nieuwe collega zich zou kunnen bevinden.

Een leuk feitje is dus dat veel intercedenten aan een nieuwe baan komen via hun eigen netwerk. Heb jij jouw netwerk, bijvoorbeeld de mensen die jij dagelijks spreekt in hun zoektocht naar een baan, al eens gevraagd of zij iemand kennen die het leuk zou vinden om bij jou te komen werken?

Nog een interessante uitkomst, hoewel niet echt een verrassing is natuurlijk: Social Media. De afbeelding hieronder toont een overzicht met de kanalen waarop jij en je collega’s zich het liefst begeven.

Bovenstaande informatie betekent overigens niet dat je dure advertenties op deze kanalen hoeft te publiceren. Wat tevens in het onderzoek naar boven kwam is dat vooral interessante artikelen, filmpjes, deelnemen aan fora en lid worden van groepen bijv. op Facebook kan ook een leuke interactie opleveren met eventueel een nieuwe collega.

Tot slot misschien nog een leuke tool om in contact te komen met een nieuwe collega. Werk jij al met Persona’s? Dan is het geen verrassing om naar de hobby’s van je potentieel nieuwe collega te kijken.

Filmavond organiseren? Hebben jullie incentivereizen? Gezellige kerstdiners? Zet deze vooral in je vacature om jou als werkgever aantrekkelijker te maken voor je doelgroep.

Zoals beloofd, komen we ook nog terug op het boeien en binden van je personeel. Misschien kun je de informatie goed gebruiken voor je collega’s, nu je al dit gelezen hebt.

Wat vinden zij belangrijk? Komen de arbeidsvoorwaarden overeen met jouw huidige arbeidsvoorwaarden? Mag jouw collega wel eens thuis werken? Hoe zit het met de werktijden? Ga jij wel eens gezellig met je collega’s uit eten? En natuurlijk de grootste gewetensvraag. Zou jij het leuk vinden om bij jou te werken en waarom dan?

Mocht je meer marktinformatie wensen? Kijk dan naar het Doelgroepen Dashboard van Intelligence Group.

Marjolein Bouwer
Marjolein Bouwer
Customer Success Manager bij Carerix
linkedin.com/in/marjoleinbouwer

Lees meer nieuws