Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Sourcing: Een gemakkelijke manier om te zoeken naar moeilijk te plaatsen kandidaten

Carerix is ook actief in de Duitse markt en werkt nauw samen met industrie journalisten om de trends in deze markt te duiden. Dit artikel is een vertaling van:
Sourcing: Die einfache Suche nach komplexen Kandidaten (Duits)

De tijd dat u met een personeelsadvertentie een stroom sollicitaties binnen kon halen, is voorbij. Vooral in leeggeviste vijvers zoals de IT-sector of engineering worden recruiters inmiddels zwaar op de proef gesteld. Sourcingtechnologie kan dan helpen.

Arbeidsmarkt: het belang van nieuwe recruitingtechnologie neemt toe

De Duitse arbeidsmarkt heeft zich in 2016 beter ontwikkeld dan in de afgelopen kwarteeuw. Volgens de Bundesagentur für Arbeit daalde het aantal werklozen als jaarlijks gemiddelde voor het eerst sinds 1991 onder de 2,7 miljoen. Maar deze mooie cijfers maken niet iedereen blij. Voor degenen die wanhopig naar vakpersoneel zoeken, is dit helemaal geen goed nieuws.

Alleen al in de IT-branche zijn er op dit moment in Duitsland 51.000 vacatures voor specialisten, die nauwelijks vervuld kunnen worden – 20 procent meer dan vorig jaar. Dit is de uitkomst van een recente, representatieve studie van Bitkom, het samenwerkingsverband voor de digitale economie. Voor dit onderzoek zijn meer dan 1.500 managers en hr-verantwoordelijken uit alle branches geïnterviewd.

Gebrek aan vakpersoneel maakt active sourcing noodzakelijk

Ook in andere sectoren ontstaat steeds duidelijker een gebrek aan vakkrachten. Volgens Bitkom gaat brancheoverschrijdend elk tweede bedrijf (54 procent) ervan uit, dat het aantal arbeidsplaatsen voor goed opgeleide werknemers in de komende jaren zal stijgen.

Dit betekent nog grotere uitdagingen voor recruitment, want juist jonge high potentials zijn door de vergrijzing schaars. De weinige kandidaten die op de markt te vinden zijn, krijgen veel aanbiedingen.

Wie tegenwoordig de interesse van kandidaten wil wekken, kan niet wachten totdat talenten zich melden, maar moet ze zelf benaderen. Het toverwoord is in dit verband ‘active sourcing’: kandidaten direct aanspreken – op beurzen, via sociale media, bedrijfsplatformen, cv-databanken, enzovoort, enzovoort.

Wat is ‘sourcing’? Een definitie

Vooral bij online-recruiting kan active sourcing moeizaam zijn. Businessnetwerken moeten op bepaalde trefwoorden doorzocht worden en de beschikbaarheid en geschiktheid van potentiële kandidaten moet worden beoordeeld.

Het kan even duren om op die manier de speld in de hooiberg te vinden. Net zo lastig is het zoeken via zoekmachines zoals Google: daar wordt de personeelsfunctionaris geconfronteerd met een vrijwel onuitputtelijke hoeveelheid ongestructureerde gegevens. Het is vrijwel onmogelijk om daar een realistisch overzicht van te krijgen.

Tenminste, als u zonder de juiste IT-hulpmiddelen op zoek gaat naar kandidaten. Maar hr-managers kunnen nu opgelucht ademhalen: er zijn inmiddels zeer betrouwbare sourcing tools, die het leven van recruiters bij het online rechercheren een stuk eenvoudiger maken.

Maar wat is ‘sourcing’ eigenlijk? Met ‘sourcing’ wordt het proactief zoeken naar kandidaten door recruiters bedoeld, waarbij vooral gebruik wordt gemaakt van online bronnen. Het gaat hier ten eerste om het vinden van informatie over potentiële talenten – of die nu actief op zoek zijn naar een baan of niet. Vervolgens kan deze talenten een aantrekkelijk werkaanbod gedaan worden.

Hoe werkt sourcing technisch gezien?

De ‘slimme’ sourcing-algoritmes doorzoeken met één zoekopdracht tegelijkertijd meerdere (cv-)databanken, sociale media of businessnetwerken.
Een soort Google voor hrm’ers dus.

De semantische zoektechniek van de tools zoekt net zoals Google het net af naar informatie. Hierbij wordt booleaanse logica gebruikt, waarbij complexe zoekmachineopdrachten (booleaanse operatoren) aaneengeregen worden tot logische, lange zoekstrings. Alleen worden bij sourcing-oplossingen hele andere zoekparameters en zoekbereiken gebruikt dan bij Google.

Waarom geven sourcing tools andere resultaten dan Google?

Concreet betekent dit, dat u tot hoeken van het wereldwijde web doordringt die bij Google en consorten meestal buiten de boot vallen. Dit zijn bijvoorbeeld gespecialiseerde community’s, waar zich veel schaars talent ophoudt. Ze zijn daar in de eerste plaats om vakinformatie uit te wisselen, maar laten daarbij ook informatie achter over hun professionele ervaring. Deze content is veel te specifiek voor gewone zoekopdrachten van de doorsnee-consument. Maar voor recruiters, die de bekwaamste high potentials zoeken, kan de informatie niet specifiek genoeg zijn.

Zelfs technisch ongeschoolde gebruikers kunnen met sourcing software met de juiste combinatie van trefwoorden en criteria zonder veel moeite de beste kandidaten vinden. Een paar van de bekendste tools op de markt zijn Talentwunder, TalentBin of CxSearch, dat binnen het Applicant Tracking System (ATS) van Carerix te verkrijgen is en gebaseerd is op de technologie van Textkernel, de Nederlandse aanbieder van hr-software.

Met een druk op de knop zoekt u in de databanken van de grote carrièreportalen. Ook sociale media als Xing en LinkedIn blijven niet buiten beschouwing, en er worden regelmatig nieuwe bronnen toegevoegd. Recente toevoegingen zijn IT-vakforums zoals GitHub en Stack Overflow, waar IT-experts met zeer specifieke kennis zich ophouden.

Sourcing tools filteren op passendheid van de kandidaat

De over elke individuele kandidaat verzamelde informatie wordt in een ranking weergegeven, overzichtelijk gesorteerd op passendheid van de kandidaat. Net zoals bij een goed opgebouwd cv kunnen naam, informatie over de levensloop en contactgegevens opgevraagd worden. Lopende zoekopdrachten kunt u op elk moment eenvoudig veranderen of aanvullen. Ook de weging van de individuele zoekcriteria is zonder veel moeite mogelijk.

Bedrijven die internationaal naar kandidaten zoeken, kunnen de tool ook in het Engels, Nederlands, Duits en Frans gebruiken. Regelmatig worden nieuwe talen toegevoegd.

Hoe verhoudt sourcing zich tot de bescherming van persoonsgegevens?

En de bescherming van persoonsgegevens? Geen probleem! Omdat – net zoals bij de grote internetzoekmachines – uitsluitend openbaar toegankelijke informatie wordt gebruikt, wordt gegarandeerd voldaan aan de Duitse richtlijnen voor de bescherming van persoonsgegevens. Recruiters zien alleen dat, wat de kandidaten over zichzelf op het internet prijsgeven. En omdat daar alle informatie uit gerenommeerde bronnen samenkomt, ontstaat een authentiek beeld van de gevonden specialisten.

Volgens de studiereeks Recruiting Trends, die de Universiteit Bamberg in samenwerking met carrièreportaal Monster samenstelt, bieden sourcing tools bedrijven belangrijke nieuwe manieren om hun tekorten aan vakpersoneel op te lossen. Twee derde van de ondervraagde bedrijven gaat ervan uit dat dit soort technieken in de toekomst steeds vaker zullen worden gebruikt.

Ze denken dat sourcing tools…

  • het recruitmentproces versnellen (56,3 procent)
  • de effectiviteit verbeteren (50,0 procent)
  • recruiting discriminatievrij maken (49,3 procent)
  • de passendheid verbeteren (47,3 procent)
  • het recruitmentproces vereenvoudigen (46,6 procent)

Ook de veelgehoorde angst dat recruiters vroeg of laat door ‘robots’ worden vervangen, is ongegrond. Algoritmen kunnen alleen routinetaken overnemen. Ze maken daarmee tijd vrij voor wat echt belangrijk is: de directe uitwisseling met de resource ‘mens’, tijdens het sollicitatiegesprek en in de onboardingfase. Geen slecht vooruitzicht, toch?

Lees meer nieuws