Sterksen en Carerix: Innovatie Partners in crime
Interview met Reinald Snik (CEO Carerix) in het kader van het 15 jarig bestaan van onze klant Sterksen.
De relatie Sterksen – Carerix dateert al van januari 2008. Ver voor mijn tijd bij Carerix. Ik ben als CEO aangetreden bij Carerix in 2012 en heb de Sterksen organisatie leren kennen als business innovators met Brabantse pragmatiek. Naast een goede samenwerking tussen beide organisaties, Carerix levert staffing en recruitmentsoftware, waardeer ik persoonlijk met name de onophoudelijke stroom van ideeën om nieuwe businessmodellen te ontwikkelen en de ambitie om slimme procesverbeteringen aan te brengen. Daarbij wordt de samenwerking met de opdrachtgevers tevens verder verankerd. Dit is het fundament voor solide groei in een dynamische markt waar de uitgangspunten van gisteren, voor morgen niet meer gelden of generiek geworden zijn.
Het is niet zo moeilijk, dat doen we gewoon effe
Vernieuwingskracht
Carerix is leverancier van recruitment oplossingen die corporate recruiters en intermediairs faciliteren om te komen tot de beste match. Regelmatig heb ik Paul Storimans aan de lijn met nieuwe ideeën. Soms heel gedetailleerd, maar vaak ook concepten waarmee hij aan het experimenteren is en waar hij IT/procesondersteuning bij nodig heeft. Het is Paul ten voeten uit: “Het is niet zo moeilijk” en “dat doen we gewoon effe” zijn typerende uitspraken. Los van het feit dat het altijd al gisteren klaar moet zijn, zijn de gesprekken steeds levendig en vol ambitie. Gedurende mijn carrière in de IT heb ik gezien hoe waardevol het voor een organisatie is dat er altijd nieuwe ideeën, ambities of concepten worden ontwikkeld. Deze vernieuwingskracht is wat mij betreft één van de redenen waarom Sterksen na 15 jaar een naam van betekenis is.
Dataverrijking en benchmarking
Vernieuwingskracht wordt o.a. mogelijk dankzij een eigen centrale database met verrijkte informatie. Een gevalideerde eigen ‘intelligence’ is cruciaal om de markt een stapje voor te zijn en de juiste match op het juiste moment te kunnen maken. Uiteraard moet deze database continu up-to-date zijn en verder uitgebouwd worden, waarbij de basisinformatie uit generieke bronnen komt. Het gestructureerd (blijvend) vastleggen van de eigen ervaringen rond kandidaten, freelancers en opdrachtgevers is cruciaal om te analyseren waarin de eigen organisatie goed of minder goed is. De eigen database gekoppeld aan externe analyse tools zoals ‘Vacature Verbeteraar’, Doelgroepen Dashboard, Tamo of andere tools die op basis van grote hoeveelheden beschikbare data verrijken, voegt waarde toe aan de interne database en maakt het mogelijk om te benchmarken. Met name het benchmarken dwingt tot het maken van keuzes, dat creëert focus en een onderscheidend vermogen. Beide zijn belangrijke elementen voor een succesvolle onderneming.
Sterksen heeft deze aspecten verankerd in haar (business) processen waarbij IT ondersteunend is in het verzamelen/ verrijken van de data. Ook in RPO-achtige opdrachten weten zij de opdrachtgever te overtuigen dat professionele processen, een centrale database met de juiste (analyse) tools en een up-to-date netwerk succesbepalende factoren zijn voor de wervingsprojecten bij de opdrachtgever.
Regelmatig verzorgt Sterken binnen het contract met de opdrachtgever naast recruitment processen en recruitment professionals ook de IT-systemen en werken-bij-site (in de look en feel van de klant) om maximale grip, inflow en conversie voor de opdrachtgever te verzorgen.
Steeds vaker staat niet de vacature/opdracht centraal maar de kandidaat of freelancer
Profiling en social listening
Met het combineren van (internet)bronnen en het steeds verder verrijken van de eigen database ontstaat steeds meer de mogelijkheid om systemen voorspellend te maken. Dit is een trend die wij voor de komende jaren zien: Slimme algoritmes, in combinatie met profiling en ‘social listening’ ondersteunen de recruiter in het creëren van de juiste match. Immers, steeds vaker staat niet de vacature/ opdracht centraal maar de kandidaat of freelancer. Automatisering helpt de recruiter om snel door de grote brei van (vaak zinvolle) informatie heen te kijken en de juiste acties te nemen. Maar het (beslis)werk blijft voorlopig bij de recruiter. Het blijft ‘mensen business’. Daarbij vormen (marketing) automation en intelligence tools onmisbare hulpmiddelen voor duurzaam succes. Deze tools kunnen alleen goed hun werk doen op een betrouwbare rijke data(base).
Partner-ecosystemen
Een andere belangrijke wijziging die wij steeds meer zien en omarmen is, dat partnerecosystemen succesvoller zijn dan individuele bedrijven die opereren in traditionele ‘leverancier-opdrachtgever’ modellen. Doordat iedere organisatie in het ecosysteem zich richt op zijn kernkwaliteiten en de samenwerking met complementaire organisaties in het ecosysteem, is de toegevoegde waarde, de innovatiekracht en het succes van iedere organisatie groter dan wat de organisaties individueel kunnen bereiken. Daarnaast zullen nieuwe ontwikkelingen sneller en succesvoller geadopteerd worden door het toevoegen van een specialistische organisatie aan het ecosysteem.
Uiteraard is het belangrijk dat er transparante ‘regels’ zijn binnen het ecosysteem en moet er ruimte en vertrouwen zijn voor alle partners om gelijkwaardig mee te kunnen profiteren. Ecosystemen kunnen horizontale (aanpalende/ complementaire) organisaties zijn en/of verticale (keten)organisaties. In de eerste categorie wordt de waarde toevoeging gerealiseerd door het afdekken van een bredere waarde propositie, waarbij in de tweede categorie de waarde toevoeging wordt gerealiseerd door het ontzorgen/outsourcen. Ook combinaties zijn mogelijk. “Carerix zet zich in voor het creëren van een ecosysteem voor werving & selectie, staffing- en corporate organisaties. Hiervoor hebben wij tientallen gespecialiseerde partners aangesloten”.
Robuuste naam
Namens het hele team feliciteer ik Sterksen van harte met haar 15-jarig bestaan en wens ik hen veel succes in de komende 15 jaar. Het is een organisatie met een robuuste naam, die bewezen heeft mee te kunnen bewegen met de dynamiek van een steeds wisselende markt.