Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Verleid en behoud opdrachtgevers bouw aan je Employer Brand met storytelling
Deel deze pagina

Verleid en behoud opdrachtgevers met storytelling

Of jouw recruitmentbureau nu 50 of 5000 kandidaten telt, succesvol zijn valt of staat met het werven van opdrachtgevers. Storytelling is een van de beste manieren om nieuwe opdrachtgevers te vinden én deze aan je te binden. In dit artikel vertelden we je al eerder hoe je kandidaten kan verleiden middels storytelling, maar hoe doe je dit met opdrachtgevers?

Door als organisatie een verhaal op originele wijze naar buiten te brengen, maak je jezelf uniek. Hierdoor spreek je opdrachtgevers aan die wellicht nog nooit van jou hebben gehoord. Storytelling is een krachtig middel waarmee jij jouw bedrijf op de kaart zet. Het draagt bij aan de opbouw van jouw employer brand. Maar om opdrachtgevers aan jou te binden, is het van belang te focussen op corporate storytelling.

Help je merk vooruit

Corporate storytelling wordt vaak als lastiger gezien dan storytelling naar kandidaten. Vaak blijft het bij een ‘over ons’ op een website. Volgens de universiteit van Hamburg is het doel van corporate storytelling het aanbrengen van coherentie en vooruithelpen van het merk, de identiteit en ontwikkeling van jouw organisatie.

Belangrijk is dus om te weten hoe je daar precies mee begint. Over het algemeen valt of staat storytelling met een thema dat past bij jouw bedrijf – de grondslag voor jouw organisatieverhaal. Bedenk goed wat jouw recruitmentbureau zo uniek maakt. Denk hierbij aan de band die je met kandidaten hebt opgebouwd, de persoonlijke touch waar opdrachtgevers je aan kunnen herkennen of de algehele sfeer die bij jou op kantoor hangt.

De vier principes van storytelling

In een eerder artikel vertelden we je de vier basisprincipes van storytelling. Hoewel we in dat artikel focuste op storytelling naar kandidaten, gelden deze basisprincipes ook voor storytelling naar opdrachtgevers. We zetten de punten nogmaals voor je op een rij:

  1. Persoonlijke connectie
   Door te vertellen over jouw ervaringen met andere opdrachtgevers, geef je potentiële opdrachtgevers een kijkje in de keuken. Je maakt een persoonlijke connectie met ze, wat ze wellicht over de streep zal trekken om ook met jou in zee te gaan.
  2. Spanning & conflict
   Vertaal ervaringen uit de praktijk in boeiende verhalen. Beschrijf met welke problemen klanten naar jou toekomen en haak in op voorbeelden die je bij potentiële klanten ziet. Kom ook met oplossingen. Sluit je verhaal in een zin af door te vertellen waarmee je uiteindelijk het probleem van de klant hebt opgelost.
  3. Karakters
   Karakters of personages geven een gezicht aan je verhaal. Karakters zorgen ervoor dat jouw potentiële opdrachtgever zich kan identificeren met het verhaal. Stel je collega’s voor aan de opdrachtgever, zodat zij de gezichten achter jouw bedrijf kennen, maar ook huidige opdrachtgevers kunnen een karakter vormen.
  4. Sfeer
   De eerste 3 elementen geven body aan je verhaal, maar de sfeer en setting eromheen maken jouw verhaal compleet. Door een beeld te schetsen van de sfeer op het kantoor, geef je de lezer het gevoel al een onderdeel te zijn van jouw organisatie.

   

  Get started

  Echte verhalen van klanten en concrete en oprechte aanbevelingen geven een positieve bijdrage aan de employer brand van jouw organisatie. Het verleiden en behouden van opdrachtgevers begint bij het creëren van een duidelijk en eenduidig verhaal. Hang er bij voorkeur een thema aan en begin gewoon met schrijven. Bekijk wat er al in de ruimte is en waar al ruimte is voor een verhaal.

  Je verhaal staat, je weet hoe en aan wie je het wil vertellen. Maar hoe zorg je ervoor dat je verhaal terecht komt bij diegene die jij wilt bereiken? Je begint bij het bepalen van welk middel je wilt gebruiken. Kies je voor alleen tekst, beeld, of een combinatie? Met storytelling draait het om beleving. Zorg er dus voor dat je goed nadenkt over welke middelen je gaat gebruiken en vooral hoe je deze gaat inzetten. Welk platform je kiest hangt af van waar jouw doelgroep zich bevindt. Online zijn er verschillende mogelijkheden. Maar bedenk ook hier: waar is mijn doelgroep? Zo werkt LinkedIn bijvoorbeeld erg goed in de B2B markt.

  Storytelling voor opdrachtgevers is pas effectief als je je verhaal continu blijft delen. Klantverhalen zijn een goed voorbeeld van het blijven delen van jouw verhaal. Blijf je dus verdiepen in verhalen van klanten en vertaal dit naar gerichte content.

Lees meer nieuws