Verleid en behoud talenten met storytelling
Binnen recruitment wordt storytelling een steeds groter begrip. Kandidaten zijn op zoek naar persoonlijkheid en willen zich kunnen binden met een organisatie. Door als organisatie je verhaal op originele wijze naar buiten te brengen, spreek je doelgroepen aan die wellicht nog nooit van jou hebben gehoord. Storytelling draagt bij aan de opbouw van jouw employer brand. Hoe je het wendt of keert, iedereen houdt van goede verhalen. Denk maar eens aan David Attenborough en zijn prachtige documentaires. Hoe zou zo’n documentaire beleefd worden zonder zijn verhalen?
De basisprincipes van storytelling
Storytelling kan je helpen om van jouw bedrijf een aantrekkelijk en krachtig merk te maken. Jouw Employer Brand. Het verhaal van je bedrijf wat je overal deelt: op je website, social media kanalen, maar ook in je vacatures. Maar hoe pas je storytelling toe binnen jouw recruitmentactiviteiten?
Het doel van storytelling binnen recruitment is jouw verhaal overbrengen en daarmee in contact komen met nieuwe kandidaten. Maak daarom gebruik van de basisprincipes van storytelling: persoonlijke connectie, spanning & conflict, karakters en sfeer.
Persoonlijke connectie
We weten allemaal dat persoonlijke betrokkenheid essentieel is in recruitment, dit geldt zowel voor bureau recruitment als corporate recruitment. Werkzoekenden willen zich kunnen vinden in de missie en visie van jouw organisatie. Ga daarom op zoek naar het verhaal van jouw bedrijf. Dit kun je vinden in doelstellingen, bedrijfscultuur of officiële documenten, zoals de missie en visie.
Naast het verhaal van jouw organisatie, is het van belang dat je de jouw ideale kandidaten eens goed in kaart brengt. Wat vindt jouw ideale kandidaat belangrijk in een baan en werkgever? Deze twee elementen vormen de basis van jouw story.
Tijd om je huidige vacatureteksten eens flink te ontleden. Verplaats je in de werkzoekende. Is jouw vacaturetekst aantrekkelijk genoeg? Onthoud hierbij dat een vacaturetekst niet bestaat uit een opsomming van eisen en wensen. De tekst moet wervend zijn en een kandidaat verleiden en boeien. Vacatureteksten kan je daarom gebruiken als verhalen waarin je lezers meeneemt in zijn of haar nieuwe baan. Alle aspecten kunnen hierin voorbij komen: de werkzaamheden, de impact van de rol in de organisatie, welke interessante dingen gebeuren er… Dit soort kenmerken zijn essentieel bij een keuze voor een nieuwe functie. Belangrijk blijft: let op de interesses van je doelgroep. Zijn dit bijvoorbeeld samenwerken, doorgroeimogelijkheden, creatieve ruimte of beloning? Belicht deze elementen dan in jouw vacaturetekst.
Zo maakt Spielwork vacatures op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijgt de kandidaat een realistisch beeld van de baan. Door inzicht te geven in de agenda passend bij de functie, kan de mogelijke kandidaat gelijk zien of de bijbehorende werkzaamheden passen bij zijn of haar wensen en kunnen. Ook Coolblue staat bekend om de persoonlijke connectie die zij maken middels vacatures. Eigen taalgebruik en zelfs door Coolblue geclaimde hashtags, zoals #pieterpraat of #werkenbijcoolblue, maken het bedrijf enorm populair onder werkzoekenden.
Spanning & conflict
Elk goed verhaal kent een conflict. Conflicten geven actie aan het verhaal, zorgen voor spanning en houden de lezer vast. Bovendien wordt de lezer hierdoor getriggerd om na te denken hoe hij of zij zelf in deze situatie zou handelen. Door een element van spanning of conflict toe te voegen aan je teksten, verleid je de lezer om in de huid van de nieuwe medewerker te kruipen. Een anekdote van medewerkers waarin zij omgaan met een probleem of lastige situatie, is het ideale ingrediënt voor dit stukje storytelling.
Karakters
Karakters of personages geven een gezicht aan je verhaal. Karakters zorgen ervoor dat de lezers zich identificeren met het verhaal. Zonder personages is een verhaal niet interessant en kan men zich niet relateren.
Maak daarom in je eigen storytelling ook gebruik van een karakter. Je geeft de functie als het ware een gezicht door echte mensen te laten zien. Denk maar eens aan grote bedrijven, zoals Albert Heijn, die de rol van supermarktmanager een gezicht geeft. Tot 2014 was supermarktmanager Van Dalen (Harry Piekema) hét gezicht van Albert Heijn. Tegenwoordig heeft Albert Heijn een nieuw boegbeeld: Ilse (Randy Fokke). Een gewone, herkenbare vrouw en moeder die carrière als manager maakt binnen Albert Heijn. Albert Heijn laat middels storytelling zien dat het gezellig is in de winkel en het vriendelijke personeel je graag helpt met alles wat je nodig hebt. Precies de waarden die Albert Heijn wil overbrengen.
Nu hebben bedrijven als Albert Heijn een groot budget beschikbaar voor storytelling en campagnes. Maar ook met een kleinere aanpak kan je dit grote effect bereiken. Maak originele content, zoals een interview met betrokken collega’s, tevreden klanten of zelfs de oprichters van jouw organisatie. Deel deze verhalen niet alleen in je vacaturetekst of op je website, maar ook op je social media kanalen.
Sfeer
De eerste 3 elementen geven body aan jouw verhaal, maar de sfeer en setting eromheen maken het beeld compleet. Door een beeld te schetsen van de sfeer op het kantoor, geef je de lezer het gevoel al een onderdeel te zijn van jouw organisatie. Op deze manier kan de kandidaat op voorhand al een beetje de sfeer proeven en inschatten of er een match is met jouw organisatie. Denk bijvoorbeeld aan de video’s van Coolblue of Bol.com, welke altijd een mooi inkijkje geven hoe er binnen deze organisaties gewerkt wordt.
De sfeer overbrengen op jouw doelgroep, zou je ook kunnen bereiken middels employee advocacy. Employee advocacy is een term die wordt gebruikt om de zichtbaarheid te beschrijven die werknemers genereren voor het bedrijf waar zij voor werken. Over het algemeen wordt employee advocacy bereikt door social media. Middels employee advocacy worden jouw medewerkers ingezet om de boodschap van jouw organisatie op een authentieke en originele manier over te brengen. De ideale manier om een goed sfeerbeeld te geven van de organisatie dus. Met employee advocacy kun je jouw bereik vergroten, door je medewerkers te veranderen in ambassadeurs en social influencers. Berichten van medewerkers halen gemiddeld meer organisch bereik dan berichten die door het bedrijf zelf gedeeld worden en kunnen tot wel 8 keer meer engagement leiden.
Get started!
Een sterk Employer Brand wordt gevoed met storytelling. Boeiende en authentieke verhalen die jouw mogelijke kandidaten verbinden met jouw organisatie. Krachtige verhalen vallen op tussen het vaak enorme aanbod op de arbeidsmarkt.
Verdiep je dus eens in de verhalen van werknemers en organisaties en buig dit om naar content. Zo leer je niet alleen je eigen collega’s goed kennen, maar werf je ook nieuwe collega’s! Pak je pen en papier of laptop en get started. Waar wacht je nog op?