Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Verwachtingen in de vacature: vertel geen sprookjes!

Vaak is het lastig om de juiste medewerkers bij een vacature te zoeken. Vooral voor specifieke functies. Daarom delen we graag een tip met je: ontwerp vacatures zodat je een beroep doet op de juiste kandidaten. Veel werkgevers hebben de neiging om alles in het functieprofiel te plaatsen. Maar dat heeft vaak weinig te maken met de realiteit.

Voor recruiters zou de dag soms wel 48 uur uur mogen duren in plaats van 24 uur. Talenten zijn schaars en de druk om snel de perfecte match te vinden, groeit met de dag. Met de technologie van vandaag, maken recruiters vandaag de dag in recordtijd nieuwe vacatures. Als een vacature wordt vervuld, wordt de nieuwe alweer aangemaakt. Een nieuwe vacature met een nieuw vereistenprofiel. Deze profielen groeien met nieuwe vaardigheden, maar daar gaat het vaak niet om.

Functievereisten veranderen voortdurend

De inhoud van een functies kunnen snel veranderen. Hierdoor komen er aan de ene kant nieuwe vereisten bij, maar vervallen er aan de andere kant ook weer wat vereisten. Als met deze verschuivingen geen rekening gehouden wordt, zijn functievereisten in vacatures vaak onnodig opgeblazen en niet erg zinvol. 

Volgens een studie van Kappes, Balcetis en De Cremer, wordt het  wervingsresultaat minder bij vage vacatures. Hieruit blijkt dat er meer kandidaten solliciteren op vacatures met minder specifieke teksten.Dit resulteert in een enorme voorselectie van kandidaten, waardoor het wervingsproces langer duurt. 

Concreet vanaf het begin

Om het wervingsproces vanaf het begin soepel te laten verlopen, is het van belang dat de inhoud – en dus ook de functievereisten – zo concreet mogelijk worden geformuleerd. 

Een perfecte vacature ontstaat na veelvuldig overleg tussen de opdrachtgever, de recruiter, maar ook teamgenoten. Zij kunnen het beste aangeven welke vereisten nodig zijn voor de functie. Maar wegens drukke agenda’s, vele mailwisselingen en korte wervingsperiodes, kiest een recruiter vaak zelf wat functievereisten uit voor de vacature. De beoordeling van de definitieve vacatures vindt binnen enkele seconden plaats. Op deze manier vinden eisen die helemaal niet van toepassing zijn, uiteindelijk hun weg naar de vacature.

Een ATS brengt structuur in chaos

Gelukkig is er een uitweg uit de chaos. Met een ATS kan de communicatie binnen een wervingsteam op een meer gestructureerde manier worden gestuurd. Alle partijen wisselen informatie uit in één en dezelfde communicatiedraad. Zo worden de juiste functievereisten snel teruggevonden in de mailwisseling. 

Ben je als recruiter onderweg? Ook via een app kunnen deze gegevens bekeken worden. Een ATS heeft een directe verbinding met het managementsysteem van de aanvrager. E-mails, taken, klanten, kandidaten en nog veel meer kunnen gemakkelijk worden beheerd, zowel op kantoor als wanneer je onderweg bent. Zelfs collega’s die permanent op een andere locatie zijn, hebben met een ATS altijd de directe lijn naar het interne personeelsbeheer. Zo wordt het verfijnen van de vacature kinderspel – en de rest van het wervingsproces ook.

Wil je meer weten over onze oplossingen? Neem dan contact met ons op.

Lees meer nieuws