Generatie Z. Een nieuwe generatie, een nieuwe doelgroep en niet per sé met een positief imago. Maar is dat eigenlijk wel terecht? Deze razendsnelle, zelfredzame generatie groeit op met de nieuwste technologische ontwikkelingen en is niet bang om deze te omarmen en toe te passen in het dagelijks leven, zowel privé als zakelijk.
- Keynotes
- Nieuws
30 oktober 2023
Blog: Generatie Z digitaal bereiken en verleiden
In dit artikel nemen we je mee in hoe jij die techniek kunt gebruiken om deze generatie, met een grootte van ruim 3,5 miljoen van de Nederlandse bevolking, te benaderen, binden en boeien. Welke valkuilen liggen er op de loer en hoe hou je deze jongeren vast?
Wie is Generatie Z
Jongeren, oftewel Generatie Z geboren tussen 1995 en 2010. Kenmerken?
- Op zoek naar stabiliteit
- Ondernemend,
- Ademen technologie,
- Zijn veranderingsbereid
- Vinden diversiteit vanzelfsprekend,
- Zijn bezig met duurzaamheid
- En vinden persoonlijk contact, zelfs ondanks alle technologie, belangrijk.
Deze normen en waarden klinken voor een werkgever natuurlijk als muziek in de oren. Maar hoe kan het dan, dat deze generatie toch niet per sé een goed imago heeft. Ze zijn lui, niet meer te bereiken, niet sociaal, niet loyaal. Maar, zijn deze vooroordelen niet vreselijk onterecht? Een interessante invalshoek is dat deze generatie (te?) hoge verwachtingen heeft en daar ook aan moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan het ideaalbeeld wat er op socials zoals Instagram wordt geschetst. Waar je op je 21e je droombaan hebt gevonden, rijk bent, sportief, de wereld rondreist, designer items bezit, een groot sociaal netwerk etc. Automatisch moet deze generatie zelf ook mee in die snelheid en verwachtingen. Daarbij speelt onzekerheid een grote rol. Denk aan de woningnood, leenstelsels, schulden, etc. Het compleet tegenovergestelde van het hierboven geschetste plaatje.
Waarom vindt deze generatie het lastig om aan “het leven” te beginnen?
Je ziet het ook terug in de cijfers van het Trimbos-instituut. Angststoornissen en andere psychische stoornissen komen veruit het meeste voor bij jongeren, maar liefst 37% van mensen met soortgelijke problematiek is Gen Z.
Nieuw en anders
Waar de vorige generaties op de werkvloer redelijk in elkaar overlopen, zien we dat deze nieuwe generatie en de komende generaties een nieuwe aanpak nodig hebben. Door druk, angst en keuzestress is het belangrijk om te werken aan zelfvertrouwen, vertrouwen, discipline en concentratie. Door deze informatie lijkt de stap naar technologie een grote, maar dankzij handige tools en het inzetten van tech kun je deze generatie aan je binden en boeien.
Inzetten van de juiste tools
Marketing
Snelheid is key voor het aanschrijven van deze generatie. Door middel van marketing automation tools kun je enerzijds het proces rondom het publiceren van campagnes vereenvoudigen, plannen en versnellen. Denk bijvoorbeeld aan het uitzetten van vacatures op social media. Waarbij je als kandidaat, met één druk op de knop solliciteert. Anderzijds is dit een ideale tool leads te genereren en snel te acteren op binnengekomen sollicitaties. De informatie kun je geautomatiseerd aanschrijven, doorschieten naar je ATS en koppelen aan een recruiter. Krijg inzicht in het succes van je campagnes of stuur waar nodig bij. Denk aan het optimale moment van publiceren, het aantal clicks op een campagne, A/B testing etc.
Behoefte aan persoonlijk contact, maar toch zelfredzaam en autonoom. Wellicht moeilijk te combineren? Maar zeker niet onmogelijk!
Omnichannel Communicatie
Deze generatie wil voortdurend op de hoogte gehouden worden. Denk bijvoorbeeld aan Uber Eats. Waarbij je de gehele bestellingsduur op de hoogte gehouden wordt. Wanneer jouw driver, met foto en naam, bij het restaurant aangekomen is, het eten heeft ontvangen totdat hij of zij vervolgens onderweg is naar jou. En je jouw driver zelfs daadwerkelijk kunt volgen op de fiets! Dit is ook gemakkelijk toe te passen in jouw recruitmentproces. Stuur geautomatiseerd WhatsApp berichten met een actuele status van hun sollicitatie, maak gebruik van een chatbot op de site, waarbij de kandidaat gemakkelijk contact op kan nemen bij vragen of geef jouw kandidaten toegang tot een portal. Waarbij ze zelf grip hebben op hun procedure, documenten kunnen updaten, vacatures kunnen bekijken en zelf afspraken kunnen plannen voor een persoonlijk gesprek met een recruiter. Alles verzameld en opgeslagen in jouw ATS.
Recruitment Automations en -Analytics
We hebben het nu vooral gehad over het vinden van kandidaten uit generatie Z. Maar hoe ga je met deze generatie om als ze daadwerkelijk voor je werken? Deze generatie is op zoek naar werk waar hij of zij gelukkig van wordt. Dan heb je natuurlijk minder zin in de dingen die veel tijd in beslag nemen. Automatiseer je deze werkzaamheden? Bijvoorbeeld door Recruitment Automations, dan blijft er meer tijd over voor de werkzaamheden waarbij jouw medewerkers hun creativiteit en talenten kunnen inzetten. Zoals je eerder al hebt kunnen lezen is de behoefte van een medewerker uit gen. Z het werken aan zijn of haar zelfvertrouwen, concentratie en discipline. Zaak is dus om inzicht te creëren door analyses. Hoe staat jouw recruiter ervoor? Aan welke knoppen kan hij of zij draaien om succesvol te kunnen zijn. Maak duidelijke afspraken en KPI’s. Zo kun je gezamenlijk sturen en blijft jouw medewerker zich ontwikkelen.
Video content
In de komende jaren wordt video content alleen maar belangrijker als je een wervingscampagne uit wilt zetten. Lees bijvoorbeeld op Frankwatching de marketingtrends voor 2024 en je ziet daar op nummer 2: video content staan. Video content geeft je de perfecte manier om jouw personal branding uit te bouwen. Je geeft de kijker een goed beeld van jouw organisatie, cultuur, normen en waarden en kun je eventueel het maatschappelijke doel achter jouw organisatie, of achter de openstaande functie uitlichten. Zaken waarbij je iemand uit generatie Z mee triggert!
Vooroordelen de mond gesnoerd!
Dat deze generatie flink onder de loep genomen wordt, is een feit. Typ bijvoorbeeld eens in op Google: ‘Vooroordelen generatie Z’, dan geeft de zoekmachine je in minder dan een halve seconde zo’n 85.500 resultaten. De nieuwe technieken en tools geven juist een heel nieuwe en frisse manier van werven. Deze technologische ontwikkelingen zijn een nieuwe realiteit en deze generatie heeft die volledig omarmt. Dus:
Lui? Of juist efficiënt?
Niet loyaal? Of zijn zij op zoek naar iets wat bij hen past, hebben ze een sterke eigen mening en kiezen ze voor zichzelf?
Zijn ze niet meer te bereiken met een goed verhaal of een uitgebreide vacaturetekst? Of zijn ze, wanneer het aankomt op advertenties gewoon liever to the point?
Is daar eigenlijk wel wat mis mee?
Hoe denkt generatie Z hier eigenlijk zelf over? Luister de podcast ‘Generatie Z, alle vooroordelen de mond gesnoerd’ van de Carerix Keynotes.