• Kennis en Opinie

14 juni 2021

Werven op afstand: de toekomst

Door corona zijn we intussen allemaal gewend aan het thuiswerken. Dit betekent nieuwe kansen voor werving en selectie. Waar medewerkers tot voor kort afvielen voor functies, bijvoorbeeld omdat de afstand tussen werkplek en woonplaats te groot was, of omdat ze graag wilden thuiswerken, zien we dit steeds meer veranderen. Ook na de corona crisis willen mensen voor een deel thuis blijven werken. Uit onderzoek blijkt dat bijna zeventig procent van de Nederlandse bedrijven ervoor kiest om ook na de crisis meer te kiezen voor thuiswerken.

Hoewel je wellicht vorig jaar nog dacht dat thuiswerken niet voor jou was weggelegd, is het voor jou als recruiter inmiddels misschien juist wel erg efficiënt gebleken om de werving van nieuwe kandidaten vanuit huis te doen. Want ook al was het werven van talent voornamelijk digitaal voor veel recruiters tot een paar maanden geleden praktisch ondenkbaar, toch hebben velen nu de smaak te pakken. Het hebben van een goed ATS is daarom nog nooit zo belangrijk geweest. Maar wat zijn de voordelen?

Werven op afstand: een goede voorbereiding is het halve werk

De verschuiving naar de digitale wereld zorgt ervoor dat je als recruiter een deel van je gesprekken online voert. Potentiële kandidaten zijn daarom niet langer genoodzaakt te moeten reizen voor een sollicitatiegesprek. Dit betekent dat kandidaten sneller en flexibeler bereikbaar zijn voor contactmomenten en intakes. Maar misschien wel het grootste voordeel? Je kan daarom veel meer sollicitatiegesprekken voeren in minder tijd. Wil je het werven op afstand betrouwbaar en efficiënt oppakken? Zorg dan voor een goede voorbereiding. Een goede voorbereiding vraagt om een investering in de cultuur en technologie van je organisatie. Maak je bijvoorbeeld al gebruik van een ATS? Dit zal je helpen om het werken op afstand voor nu en in de toekomst efficiënter te laten verlopen.

Altijd bereikbaar

Het grootste voordeel van werven op afstand is misschien wel dat je overal, 24/7 per dag toegang hebt tot je eigen ATS. Samen met je team werk je centraal vanuit één systeem. Hierdoor kun je gemakkelijk elkaars activiteiten volgen en zorg je er tegelijkertijd voor dat geen belangrijke informatie verloren gaat. Welke voordelen zijn er nog meer als je gebruik maakt van een ATS bij het werven op afstand? Wij zetten een aantal voordelen voor je op een rijtje:

 1. Iedereen werkt met dezelfde up to date informatie

  Dat je niet meer tegelijk met elkaar op kantoor aan het werk bent, hoeft niet te betekenen dat collega’s relevante informatie missen. Omdat iedereen in je hele team (of bedrijf) werkt met hetzelfde systeem, ziet en gebruikt iedereen dezelfde informatie. Je deelt alle informatie over kandidaten live in 1 systeem, waardoor iedereen, op ieder moment dezelfde up to date informatie kan raadplegen. Waar is iemand voorgesteld, hoever is de kandidaat in procedure en welke notities zijn belangrijk? Op deze manier kun je toch op afstand samenwerken om een kandidaat te plaatsen.

 2. Wensen kandidaat voorop

  Een online selectie van kandidaten kan voor recruiters een uitkomst zijn. Zo zijn kandidaten bijvoorbeeld een stuk minder tijd kwijt aan een gesprek omdat ze geen reistijd hebben. Kandidaten zijn hierdoor een stuk flexibeler als het gaat om het inplannen van een afspraak.

 3. Transparantie

  Een belangrijk onderdeel van het succesvol opbouwen van een recruitmentproces op afstand is transparantie en nauwkeurigheid. Het gebruik van een ATS zorgt ervoor dat elke recruiter de meest actuele informatie kan gebruiken voor de werving van kandidaten óf het contact met de klant.

 4. Online kun je alles meten

  Doordat veel van het recruitmentproces nu online gebeurt, kun je nu écht alles meten en de gehele candidate journey in kaart brengen. De uitgelezen kans om bijvoorbeeld te meten hoeveel opens de sollicitatiemails hebben, wie er solliciteren en het aantal klikken op een vacature.

Met een duidelijk plan zorg je er samen met je team voor dat je je steeds kan blijven aanpassen aan de veranderende situatie. Erg belangrijk want je wilt je klanten/kandidaten dezelfde dienstverlening blijven bieden die zij altijd van je gewend zijn.

Remote recruiten is een flexibele manier van werken en niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Inmiddels heb je vast een manier kunnen vinden die voor jou en je team werkt, maar wellicht zou je huidige workflows en processen beter willen inrichten. Kom je er niet uit en heb je hulp nodig? We denken graag met je mee over het optimaliseren van jouw Carerix applicatie!