• Recruitment Automation
  • Recruitment Website & Employer Branding

Klantcase: Met Carerix als centrale verbinder laat Sterksen door middel van MSP én RPO het bedrijf verder groeien

Bij Sterksen  hebben ze een innovatieve kijk op recruitment. Door onder andere de gespecialiseerde RPO-dienstverlening heeft Sterksen al sinds 2002 veel bedrijven geholpen bij het opzetten en verbeteren van het gehele recruitmentproces. Vanuit Breda en Utrecht zoekt en selecteert Sterksen de meest talentvolle medewerkers in de arbeidsmarkt. Zowel voor vaste als tijdelijke posities, ongeacht de onderliggende contractvorm. Om te blijven inspelen op de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt is Sterksen begin dit jaar gestart met het aanbieden van MSP dienstverlening. Maar wat is MSP eigenlijk? En wat is het verschil tussen VMS, MSP en RPO? We spraken hierover met Donald Derksen, Managing Director bij Sterksen.

MSP, VMS, RPO: een hoop termen en afkortingen

De afgelopen jaren zijn er flink wat veranderingen geweest binnen de recruitmentbranche. Veel bedrijven zien steeds meer voordelen in het flexibel inrichten van het personeelsbestand. Dat de pandemie deze ‘trend’ alleen maar meer heeft versneld is iets wat zeker is. Maar nu ook kostenbeheersing in onzekere tijden de kop opsteekt worden veel organisaties voor lastige personele uitdagingen geplaatst.

MSP, VMS, RPO

Inkopers en HR-teams worden geconfronteerd met een scala aan opties, van insourcing, overgaan op een master vendor systeem, tot volledige outsourcing aan een MSP. Maar wat betekenen deze termen en hoe kun je dit inzetten voor jouw organisatie? Donald vertelt:

“Een Managed Service Provider (MSP) en een Vendor Management System (VMS) worden beide gebruikt om de inzet van tijdelijk personeel te managen. Een VMS is een (veelal cloud based) applicatie die prestaties van leveranciers transparant en meetbaar maakt. Een MSP is een full-service dienstverlening. Een MSP is dus een service die wordt uitbesteed, en een VMS is het systeem dat je nodig hebt om een MSP als dienstverlening te kunnen uitvoeren”

VMS

Werk je met hoge volumes? Dan kan een VMS absoluut van toegevoegde waarde zijn in het recruitmentproces. Een VMS is namelijk niks anders dan een tool. Er zijn verschillende leveranciers op de markt die deze tooling  aanbieden. In het VMS wordt het beheer gedaan van alle leveranciers. Alle afspraken die zijn gemaakt, van het aanbieden van kandidaten tot afspraken met betrekking tot contracten, alles is terug te vinden in het VMS.

“Eigenlijk heb je dus altijd wel een VMS nodig. Tenzij het gaat om hele lage aantallen (20 per jaar bijvoorbeeld). Het VMS gebruik je als communicatiemiddel met leveranciers en Carerix gebruik je daarnaast voor het beheer van kandidaten”, aldus Donald

MSP

Een Managed Service Provider (MSP) is een uitbestede service die alle of een deel van de werving van tijdelijk personeel voor een organisatie beheert. De MSP is verantwoordelijk voor het volledige beheer van tijdelijke arbeidskrachten – van het aantrekken van leveranciers tot strategische personeelsplanning en offboarding. Maar ook uren- en facturen-administratie, kandidatenbeheer en talentpooling zijn diensten die je met MSP uit handen geeft.

Dat ook de personele uitdagingen bij klanten van Sterksen veranderen is ook bij Donald niet onopgemerkt gebleven:

“We hebben legio klanten waarbij er veel vraag is op basis van tijdelijke vacatures. Soms is die vraag net zo groot of zelfs groter dan die op basis van vaste vacatures. Als gevolg hiervan is een ontwikkeling ontstaan waarbij deze klanten te maken kregen met talloze leveranciers van kandidaten. Aan de kant van de vaste vacatures is dit afgedekt doordat we RPO inzetten”, vertelt Donald

Een mooie kans om in te spelen op deze veranderende behoeftes, en ook de dienstverlening van Sterksen uit te breiden vindt Donald:

“We zijn begin dit jaar zelf gestart met het aanbieden van de MSP-dienstverlening en nemen hier het hele vraagstuk rondom tijdelijke vacatures uit handen van de klant. Het grote voordeel hiervan is dat de klant 1 contactpersoon heeft en niet meer zelf contact hoeft te onderhouden met een wildgroei aan leveranciers”

RPO

Een belangrijk onderdeel binnen de dienstverlening van Sterksen is RPO (Recruitment Process Outsourcing). Waar MSP en VMS de focus hebben op het uitbesteden van tijdelijk personeel, gaat het bij RPO juist om het beheer van vaste functies. Maar waarom kiezen klanten voor RPO? Er kunnen verschillende redenen zijn om te kiezen voor het outsourcen van recruitment processen binnen je bedrijf:

  • Er is niet de juiste (of genoeg) expertise binnen de HR-afdeling
  • Te weinig tijd
  • Niet genoeg capaciteit
  • Je bent op zoek naar een moeilijk te werven doelgroep
  • De kosten voor werving zijn te hoog

Door middel van RPO bouwt Sterksen samen met de klant aan het opzetten, beheren en implementeren van een sterk werkgeversmerk. Hierbij wordt het hele recruitmentproces voor de klant uit handen genomen.

“RPO is een dienstverlening waarbij alle vaste werving van de klant wordt overgenomen. Het hele proces, van searchen tot onboarding regelen wij voor de klant”, vertelt Donald

Carerix binnen de dienstverlening van Sterksen

Een belangrijk aspect binnen de dienstverlening van Sterksen is de samenwerking met Carerix. Sterksen is al sinds 2008 klant van Carerix, en al bijna 14 jaar dé motor waarin alle kandidaat processen worden gemanaged. Bij elke nieuwe RPO-klant van Sterksen wordt een geheel nieuwe Carerix omgeving opgebouwd. Dit begint bij een eerste stap waarin alle kandidaten waarmee contact is geweest in Carerix worden opgeslagen. Hierna volgen vervolgacties waarbij de recruiter bijvoorbeeld kan aangeven via welk kanaal een kandidaat is binnengekomen. Vanaf dit moment wordt alles omtrent de kandidaat bijgehouden in Carerix. Het hele proces, maar ook alle vacatures zijn dan terug te vinden in een eigen Carerix omgeving. Daarnaast is ook het opstellen van een werkenbij-website onderdeel van de dienstverlening. Sterksen werkt hiervoor nauw samen met verschillende partners van Carerix zoals Talmark en Booston.

Carerix fungeert dus altijd als basis van de dienstverlening. Met Carerix als kern worden daar omheen andere partner producten opgetuigd, met elk een eigen specialisme.

“Wat prettig werkt, is dat je wel alle gegevens vanuit alle partner producten weer terugvindt in het basissysteem, Carerix. De partner producten zijn altijd een best-of-breed”, vertelt Donald

Om te blijven ontwikkelen heeft Sterksen regelmatig contact met Carerix. Wat kan beter, en welke integraties/partner producten zorgen ervoor dat Sterksen de dienstverlening optimaal kan blijven inzetten? Zo is Sterksen bijvoorbeeld sinds kort een samenwerking aangegaan met Onrecruit  om nog specifieker te zien waar kandidaten precies vandaan komen, en wat de online conversie is.

De toekomst en ambities

In de toekomst wil Sterksen haar klanten volledig gaan ontzorgen als het gaat om externe inhuur, ongeacht de onderliggende contractvorm. Volgens Donald is dit TTA (Total Talent Acquisition), ‘the next big thing’ in de markt:

“Mochten klanten zowel MSP als RPO afnemen, dan hebben ze eigenlijk de gehele inhuur, zowel vast en tijdelijk, goed geregeld, zonder risico’s én tegen een lager kostenmodel”

Inmiddels is Sterksen bij een eerste groep klanten gestart met TTA. Dat klanten dit concept aandurven vraagt veel vertrouwen van de klant in de leverancier. De komende jaren hoopt Sterksen het TTA-concept breder in de markt te kunnen zetten.