• Kennis en Opinie
  • Keynotes
  • Nieuws

08 juni 2023

Blog: Diversiteit en Inclusiviteit in de recruitmentbranche

Diversiteit en inclusiviteit. Zeker in de recruitmentbranche krijg je deze term alom om je oren geslingerd. Maar, wat betekent het nou en welke voordelen kan jij hieruit halen als jij inzet op inclusiviteit en diversiteit in jouw recruitmentstrategie?

Zijn er tools die je helpen met het automatiseren van processen rondom dit thema en hoe waarborg je al deze informatie? Wij denken van wel! Lees in deze blog over de voordelen en geven we handige tools die het interessanter maken om deze belangrijke en blijvende trend te implementeren in jouw recruitment strategie.

 

Voordelen

Een positieve en veilige werkomgeving staat in de top 5 hoogst scorende pullfactoren als het gaat om de keuze voor een nieuwe baan. Een belangrijk aspect hiervan is een inclusieve en diverse werkomgeving. Uit onderzoek van de Rijksoverheid blijkt dat diverse, inclusieve teams efficiënter en aantrekkelijker zijn voor potentiële nieuwe medewerkers. Andere voordelen voor organisaties zijn:

  • Hebben vaak hogere omzet
  • Zij zijn vernieuwender, creatiever en lossen problemen beter op. Dit komt omdat medewerkers verschillende inzichtspunten hebben
  • Maken beter gebruik van de arbeidsmarkt omdat ze meer talent werven;
  • Hebben meer tevreden en loyale medewerkers
  • Doen het beter op de markt, omdat ze weten wat er speelt onder diverse klantgroepen en daardoor sneller inspelen op ontwikkelingen in de markt
  • Imago verbetert door culturele verschillen op de werkvloer.

 

Helemaal geen slecht idee dus om dit thema meer aandacht te geven. Wanneer jij je scope verbreed is het heel goed mogelijk dat jouw slagingskans voor het vullen van een vacature ook toeneemt. Zo blijkt het namelijk ook dat, uit onderzoek van de Rabobank, 40% van de bedrijven een achterstand heeft op de arbeidsmarkt en dus moeite heeft met het invullen van vacatures door niet in te zetten op inclusiviteit en diversiteit.

 

Recruitment strategie

Dat een inclusieve/ diverse recruitment strategie voordelen oplevert is wel duidelijk. Maar hoe zet je die eerste stap en moet je dan direct heel de strategie omgooien?

Stel algemene doelen in je wervingsstrategie

Dit punt klinkt misschien heel logisch, maar wanneer je samen met jouw recruiters of collega’s gezamenlijke doelen stelt, zijn ze automatisch gemakkelijker te behalen. Wat is inclusiviteit en diversiteit in de ogen van jou en je collega’s en welke SLA’s kunnen we koppelen aan het behalen van deze doelstelling? Een goede stok achter de deur is natuurlijk, dat wanneer je dit toepast in de doelstellingen je ook automatisch succesvoller bent als het aankomt op je andere SLA’s, want zoals we hierboven gelezen hebben, zou inclusiviteit en diversiteit bij moeten dragen aan een succesvollere onderneming.

Schrijf inclusieve functiebeschrijvingen

Als recruiter heb je het al lastig zat om vacatureteksten te schrijven. Je moet rekening houden met de cultuur van een organisatie, omschrijf je wel goed de functie en de functie-eisen? Heb je de aanbieding wel nauwkeurig genoeg omschreven? En dat moet je ook nog eens rekening houden met het inclusief schrijven. Gelukkig zijn er handige tools die je helpen met het inclusief schrijven. Zo geeft bijvoorbeeld de Bias Detector van CorTexter suggesties om rekening mee te houden in je taalgebruik. Denk daarbij ook eens aan het niveau waarop je schrijft. De meeste mensen vinden het sowieso al het aller prettigst (ja ook directeuren) om een tekst op taalniveau B1 te lezen. Gebruik je dus ingewikkelde woorden? Zoek naar andere woorden die makkelijker lezen. Zo verbreed je automatisch je lezersgroep en dus wellicht ook jouw kandidatenpool.

Marketing Automation

Marketing gebruiken om een diverser publiek te trekken is een uitstekende keuze. Gebruik bijvoorbeeld een multiposter bij het publiceren van je vacatures om ze te verspreiden op verschillende wervingskanalen, zoals bijvoorbeeld werk.nl, het platform van de UWV. Of gebruik een Marketing Automation tool waarbij je grote groepen kunt aanschrijven en A/B testen kunt doen.

Wees in ieder geval niet bang om te experimenteren, want met deze tools krijg je een frisse aanwas met kandidaten en heb je dus een bredere pool om uit te kiezen.

 

Inclusiviteit en diversiteit uit jouw ATS

Vanuit Carerix hebben we verschillende mogelijkheden die jou helpen in het waarborgen van jouw inclusieve en diverse recruitmentstrategie.

Assessments

Denk bijvoorbeeld aan assessment tools die het mogelijk maken om een culture scan bij een organisatie uit te voeren of een persoonlijkheidsprofiel van een kandidaat. Zo kun je de beste match maken op basis van normen, waarden en kwaliteiten van iedere kandidaat.

Talentpools

Door middel van Talentpools is het mogelijk om een verzameling van bepaalde profielen, bijvoorbeeld vrouwen in een bepaalde functiegroep, gemakkelijk onder de aandacht te brengen bij een groep werkgevers, of wat dacht je van kandidaten die perfect passen op een functie als financieel administratief medewerker? In Carerix kun je ze bijvoorbeeld anoniem voorstellen bij jouw opdrachtgever.

Configuratieprofielen

Met configuratieprofielen in Carerix is het mogelijk om bepaalde velden zichtbaar, op verbergen of zelfs verplicht te maken. Zo kun je met jouw team gemakkelijk inspelen op bijvoorbeeld bepaalde doelstellingen. Wat moet je niet vergeten bij het inschrijven van een kandidaat? Willen we het geslacht noteren? Hoe gaan we de persoon voorstellen bij een opdrachtgever? Al deze zaken kun je samen bepalen in een flexibel in te richten ATS.

Vacature hulpmiddelen

Zoals je al eerder hebt gelezen kun je vanuit Carerix gebruikmaken van hulpmiddelen die het makkelijk maken een vacaturetekst te schrijven. Wanneer je inzet op inclusief schrijven zal deze tool suggesties geven om bijvoorbeeld het een en ander aan woordgebruik aan te passen in jouw vacaturetekst, zodat je een niet bevooroordeelde vacaturetekst publiceert. Een hele handige tool, zeker als je weet dat er, op basis van onderzoek van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, alleen al op basis van leeftijd flink gediscrimineerd wordt. Zo bevat ongeveer 60 tot 70% van de vacatureteksten leeftijdsdicriminerende teksten.

 

En tot slot, kijk eens goed om je heen ;-). Onze hele maatschappij wordt beïnvloed door talloze culturen. Haal jij weleens een lekker Surinaams broodje op de hoek van de straat? Of kijk jij ook die Deense Netflix serie? In welk merk auto rijd je? Inderdaad, allemaal verschillende invloeden, allemaal verschillende culturen. En dat is zeker niet anders voor personeel. Haal creativiteit, innovatie en zelfs meer omzet naar binnen door een diverse en inclusieve werkomgeving te stimuleren.