• Kennis en Opinie
  • Nieuws

30 april 2024

Blog: Campus Recruitment voor je laten werken

In een dynamische arbeidsmarkt is het aantrekken van getalenteerd, jong talent een boeiende uitdaging. Een doeltreffende Campus Recruitment-strategie kan een uitkomst zijn om pas afgestudeerd talent aan te trekken.

Maar, wat houdt campus recruitment precies in en hoe kun je moderne technologie inzetten voor jouw Campus Recruitment- strategie? Waarom is het de moeite waard om de jonge generatie aan boord te hebben?  In deze blog gaan we dieper in op de voordelen en hoe je Campus Recruitment kan integreren in jouw strategie.

De jeugd heeft de toekomst

Dat jongeren de toekomst hebben is natuurlijk geen nieuws, maar wat maakt het interessant om je recruitment-strategie aan te passen aan deze doelgroep. Wanneer je inzet op Campus Recruitment zit je direct bij de bron en profiteer je van dit “verse” talent. Voordelen van het werven van studenten en net afgestudeerden zijn:

  • Het aannemen van een student of recent afgestudeerde met groeipotentie is kosten-effectiever
  • Je hebt een duidelijke doelgroep, die in grote aantallen tegelijk te bereiken is
  • Met nieuwe perspectieven en kennis van de huidige markt haal je een frisse blik op jouw bedrijfsprocessen naar binnen
  • Een bron voor de toekomst, met begeleiding en ontwikkeling verbind je voor langere tijd talent aan je organisatie.

 

Door dit jonge talent al vroeg aan je te binden zit je gebakken, zou je zeggen… Maar, hoe bereik je deze doelgroep en hoe pas jij je wervingsstrategie hier op aan?
Een groot deel kun je opvangen door gebruik te maken van virtuele wervingsmethoden. Sterker nog, op basis van cijfers van Equalture zal meer dan de helft (54%) van deze doelgroep niet solliciteren als de methoden verouderd zijn.

Physical to Digital

Campus Recruitment is natuurlijk nauw verwant aan het werven van een bepaalde generatie. In onze blog over ‘Generatie Z’ lees je meer over het digitaal bereiken en verleiden van deze doelgroep. Maar, Campus Recruitment vergt een andere diepere aanpak. Je wilt namelijk een grotere afgekaderde groep bereiken en gaat daarom de samenwerking met universiteiten en scholen aan.
Je zou het alweer bijna vergeten, maar door de COVID-19 pandemie zijn fysieke evenementen zoals carrièrebeurzen in een sneltreinvaart gedigitaliseerd. Bedrijven zijn daarom overgestapt op virtuele carrièrebeurzen en online netwerk-evenementen om contact te leggen met studenten en potentiële kandidaten. Via campagnes in Carerix of een gekoppelde marketing automation tool is het eenvoudig om vanuit Carerix de benodigde informatie te centraliseren en op te slaan. Gebruik Talentpools om kandidaten gericht uit te nodigen of in te delen voor specifieke functies.

Ervaringsgericht of competentiegericht?

Studenten en starters hebben nog geen tot weinig ervaring op de arbeidsmarkt. Het is daarom niet erg verstandig om in te zetten op ervaring in jouw sollicitatieteksten. Daarentegen is het een stuk interessanter om te kijken naar de competenties en soft skills van een kandidaat. Er zijn veel verschillende assessment-tools, met goede koppelingen aan een ATS, die niet alleen naar hard skills kijken, maar ook naar de soft skills van een kandidaat. Bij wat voor cultuur past die student en waar motiveer je deze persoon mee? Zo kader je van tevoren de eigenschappen van een kandidaat af en kun je samen naar een ontwikkelpad kijken.
Niet alleen de inhoud van een functie of de screening is een belangrijk aspect, ook de sollicitatie-ervaring zelf is voor een student een ‘maker of een breker’. Studenten kijken anders naar hun eerste baan als ze net uit de schoolbanken komen. Groei en ontwikkeling staan bovenaan de lijst met pull factoren als het gaat om aantrekken van dit talent. Hoe verwerk je dit in een sollicitatieproces? Door middel van Game-based assessments krijgen studenten een kijkje in de keuken van een organisatie. Niet alleen een “leuke” ervaring voor een kandidaat, ook een recruiter kan op basis hiervan doorpakken in de persoonlijke screening.

De Recruiter geeft de doorslag

Want, laten we de rol van de recruiter niet uitvlakken! Maar liefst 44% van de leeftijdsgroep waar studenten onder vallen, geven aan dat een recruiter een doorslaggevende rol heeft in de uiteindelijke keuze voor een baan. Je leest het dus goed! Persoonlijk contact is key. Hoe doe je dit dan met zo’n grote groep studenten?
Persoonlijk contact is belangrijk, maar ook snelheid is van belang. Met een chatbot ondervang je de eerste vragen van een student en kan een recruiter het gesprek gemakkelijk overnemen. Via gepersonaliseerde Whatsapp Berichten of videosollicitaties kun je ook op een eenvoudige wijze het persoonlijke contact onderhouden.

Slaap dus niet op deze fantastische doelgroep en kijk eens naar de mogelijkheden en de potentie van Campus Recruitment. Meer weten over Assessment tools, omnichannel communicatie of marketing automation? Neem contact met ons op.

Meer in Kennis en Opinie