• Keynotes

09 augustus 2022

Blog: De essentie van een gezonde medewerker en een gezonde werkomgeving


Een gezonde werkomgeving zal niet bovenaan het lijstje staan met wensen van een nieuwe medewerker. Denk eerder aan salaris, baaninhoud, een goede werksfeer. Echter worden al deze eisen te niet gedaan als je niet over een goede gezondheid van je medewerkers waakt. Zeker nu de krapte op de arbeidsmarkt actueler is dan ooit is het essentieel de gezondheid van je huidige medewerkers te monitoren. Met de werkdruk ligt een burn-out op de loer. Beweegt je medewerker wel genoeg nu hij of zij steeds vaker thuis werkt en hoe is de balans tussen werk en privé? 

Werkstress

Op basis van de cijfers van het TNO uit 2021 blijkt dat 34% van werknemers een te hoge werkdruk ervaart, waarvan 16% last hebben van burn out-gerelateerde klachten. Dit zijn 1,2 miljoen werknemers. In 2020 hebben wij als werkgevers, met zijn allen, 9,4 miljoen dagen ziekteverzuim moeten uitkeren vanwege ziekmeldingen door stress. In 2019 was dit getal zelfs nog hoger. Wat betekent dit precies voor jou als werkgever als het gaat om de kosten? In 2019 was het bedrag voor één stressgerelateerde ziekmelding maar liefst € 9.300. Dat is een fiks bedrag en is de afgelopen 2 jaar nog verder opgelopen.

Dit zijn allemaal cijfers van vóór en tijdens de Corona pandemie. In twee jaar tijd is er natuurlijk enorm veel veranderd. Thuiswerken is aan de orde van de dag en tegenwoordig is hybride werken iets wat standaard wordt opgenomen in vacatureteksten.

Hoewel er natuurlijk een hoop voordelen zitten aan het bieden van een thuiswerkplek zitten er voor werkgevers ook nadelen aan. Je hebt minder grip op je medewerkers, je ziet ze niet meer iedere dag en dit maakt dat je niet kunt waken voor hun mentale en fysieke gezondheid. Dit zie je ook terug in de cijfers die het TNO gepresenteerd heeft. Zo is het aantal burn out-gerelateerde klachten gestegen van 16% naar 18% vooral bij thuiswerkers. 

Vitamine CarerixEen gezonde werkomgeving

Door een gezonde werkomgeving te creëren zorg je logischerwijs voor minder ziekteverzuim. Zeker nu de arbeidsmarkt personeelsuitdagingen met zich meebrengt kun je er ook voordelen uithalen. Denk bijvoorbeeld aan het binden van je huidige personeel of aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden (zoals een vitaliteitsvergoeding) waardoor je nieuwe medewerkers aantrekt. Misschien is jouw huidige medewerker wel bereid om een afgebakende periode wat extra werk op zich te nemen, nogmaals, mits dit ondersteund wordt door een goede werk/privé balans.  Dit klinkt eenvoudig te realiseren, maar is dat het wel? Want hoe zorg je voor een gezonde werkomgeving, hoe houd je grip op de mentale en fysieke gezondheid van je medewerkers en hoe creëer je draagvlak bij jou medewerkers om hier ook echt mee aan de slag te gaan?

Open deuren

Laten we eerst de open deuren intrappen. Zorg voor een schone werkomgeving. Wordt er regelmatig gestoft? Nodigt de kantine uit om er daadwerkelijk te gaan zitten, zodat je medewerkers voor de lunch achter hun computer vandaan komen? Hebben je medewerkers toegang tot gezonde voeding, zoals bijvoorbeeld fruit en komt er af en toe wat frisse lucht binnen?
Om het meest basale gezondheidsrisico te voorkomen zijn er toch andere maatregelen nodig namelijk: bewegen . Zitten brengt heel veel gezondheidsrisico’s met zich mee. Wij Nederlanders zijn Europees koploper als het gaat om te veel zitten. In 2017 zaten wij gemiddeld maar liefst 9 uur per dag (!?) en dit is sindsdien alleen maar opgelopen.
Een baan achter een bureau, zoals een recruiter, draagt daar natuurlijk niet erg aan bij. Heb je budget, denk dan eens aan verstelbare bureau’s, zodat jouw medewerker kan afwisselen met staand werk.
Gelukkig is de oplossing redelijk dichtbij, want met om het half uur 2 minuten bewegen, ben je er al! Nu klinkt dit wel makkelijker gezegd dan gedaan, want om het half uur een kop koffie halen of weer een glas water lukt op een gegeven moment ook niet meer. 

Inzicht

Tegenwoordig beweegt de technologie ook aardig met ons mee, zo vind je bijvoorbeeld op iedere smartphone een stappenteller. Hierdoor krijg je inzicht in hoeveel je nou op een dag beweegt. Een makkelijke manier om een challenge te organiseren met je collega’s. Wie zet de meeste stappen, of bepaal een minimum met elkaar. Ook zijn er tegenwoordig een hoop apps die je aansporen meer te bewegen, laat je medewerkers een app downloaden en attendeer hen op genoeg beweging.

Mentale gezondheid

Buiten de fysieke gezondheid, die bij te weinig beweging gezondheidsproblemen zoals hormonale disbalans, een verkeerde houding en een verstoorde stofwisseling kunnen veroorzaken. Kan het ook gevolgen hebben voor de mentale gezondheid. Langdurige blootstelling aan stress kan ernstige gevolgen hebben en resulteren in langdurige uitval van je medewerkers. 

Daarom is het van essentieel belang dat je kunt herstellen van bijvoorbeeld een drukke werkdag.

Door stress komen er adrenaline en cortisol in je bloed terecht, dit is op zich geen probleem als het gematigd is. Slechte stress is stress die we niet meer onder controle hebben. Je lichaam blijft alert en actief en het lukt daarom niet om te herstellen. Een van de manier om te ‘herstellen’, het terug in balans brengen van die hormonen en stress is slaap. Slaap is van essentieel belang als het gaat om het in balans brengen van rust en activiteit. 

Leren

Nu we weten dat een goede nachtrust hoort tot de basis van herstel is het belangrijk je medewerkers hierover goed te informeren. Zorg voor een veilige omgeving waarin een medewerker kan aangeven te kampen met stressproblemen, slaaptekort of een te hoge werkdruk. 

Ook is het ‘even pauze’ nemen goed om je weg te halen uit je werk. Zo is die 2 minuten ieder half uur niet gek als je kijkt dat de gemiddelde concentratiespanne zo’n 45 minuten is. Ga iets heel anders doen, zoals even wat te drinken halen, loop een rondje buiten of, wanneer je thuis werkt, doe wel dat wasje in de wasmachine. Met een pauze houden bedoelen we overigens niet op je telefoon kijken, echt even weg van de techniek is belangrijk. 

Merk je dat een van jouw medewerkers niet voldoende herstelt, dan kun je hem of haar verschillende vragen voorleggen. Zo kun je vragen stellen als: ‘heb je nog energie na je werk om dingen te ondernemen?’ of ‘Kom je voor je gevoel nog aan dingen toe, zoals het huishouden, of je werk zelf? Vraag als werkgever wat je kunt doen en wat de behoefte is, zodat iemand het gevoel heeft er in ieder geval niet alleen voor te staan, want ook dat is een grote factor voor de vorming van stress. 

Samenkomst

Zoals je gelezen hebt liggen mentale en fysieke gezondheid dus in het verlengde van elkaar. Door te bewegen verlaag je de stresshormonen en voorkom je fysieke gezondheidsklachten. Op het internet staan talloze tips over hoe meer te bewegen en welke oefeningen je aan je bureau kunt doen of in ieder geval zonder dat je, jezelf in het zweet hoeft te werken. Het belangrijkste is om openheid te creëren en ook dit item op de agenda te zetten in de wekelijkse meetings. 

Veel succes met bewegen! En wil je meer te weten komen over hoe je mentale en fysieke gezondheid kunt toepassen op jouw organisatie? Schrijf je dan in voor het gratis digitale event: Carerix Keynotes op 20 september vanaf 10.00 uur.