• Nieuws

14 januari 2021

De website trends binnen de recruitment wereld voor 2021

Carerix werkt samen met verschillende websitepartners. Dagelijks verdiepen zij zich in alles wat met (recruitment)websites te maken heeft en kunnen zich inmiddels tot experts op het gebied van recruitmentwebsites noemen. De websitepartners van Carerix hebben ieder hun eigen specialisme en passen goed bij de dienstverlening van Carerix, waardoor we iedereen een passende oplossing kunnen bieden. Tijd voor een rondje langs de partners om te ontdekken welke trends zij voor 2021 voorspellen. We spraken Nick Broekman (Booston), Arjan Elbers (Getnoticed), Sven Versluijs (Secure Design) en Ricardo Risamasu (Talmark). 

Trends uit 2020 die zich voortzetten in 2021

Datagedreven
2020 was voor iedereen een raar jaar, een jaar waar we waarschijnlijk niet al te positief op terugblikken. Die beperkende coronaperiode bracht echter ook nieuwe inzichten, met name in de wereld van data. Zo vertelt Ricardo Risamasu dat datagedreven werken nóg belangrijker geworden is in 2020.

Opdrachtgevers zijn op zoek naar oplossingen waar data ondersteuning biedt bij het maken van investeringsbeslissingen en conversieoptimalisatie. Zij hebben vooral behoefte aan flexibiliteit en zekerheid. Kortom, ook recruitmentsites en (gekoppelde) recruitmentsystemen krijgen een steeds belangrijkere rol in het bieden van geïntegreerde dataoplossingen.” 

Ook Nick Broekman sluit zich hierbij aan: “Snel schakelen is belangrijker dan ooit. We merkten tijdens de lockdown dat verschillende bedrijfstakken weg vielen. Het werd noodzakelijk om je propositie snel te kunnen bijsturen op basis van de markt.” 

Websites op basis van storytelling

De spanningsboog van een gemiddelde bezoeker op een website wordt steeds korter. Om bezoekers direct aan te spreken, zien we een opkomst van storytelling binnen recruitment. 

Sven Versluijs zag dit in 2020 toenemen en verwacht dat het in 2021 nog belangrijker zal zijn.

“De bezoeker wil door middel van beeld meegenomen worden in het verhaal. De teksten op de website zijn kort en bondig en de call to action elementen nadrukkelijk aanwezig. Zo is het voor de bezoeker direct duidelijk welke boodschap er wordt overgebracht en wordt er optimaal gebruik gemaakt van de beperktere spanningsboog van een bezoeker. Hierdoor neemt de kan op conversie aanzienlijk toe.” 

De opkomst van Google

Naast datagedreven websites en storytelling, zijn ook de producten van Google steeds prominenter aanwezig binnen de recruitment industrie. Nichemarkten groeien en recruitmentwebsites worden daarop aangepast. Websites alleen leveren niet meer op wat je nodig hebt en er wordt ‘out of the box’ gekoppeld met platformen als Google for Jobs – iets waar alle websitepartners een hoop tijd aan hebben besteed.  

“We hebben in 2020 gezien dat een vacaturewebsite steeds meer rekening moet houden met de bron waar iemand vandaan komt. Als iemand vanuit een bepaalde vacaturebank komt, zal je daarop moeten inspelen met jouw website,” vertelt Nick Broekman. 

Arjan Elbers integreerde in 2020 als een van de eerste Google Cloud Talent Solutions op diverse werken-bij sites. Een service die machine learning toevoegt aan het zoeken naar werk, en werkzoekenden hoogwaardige resultaten oplevert. “We kunnen vacatures nu zoeken en matchen met de denkkracht van Google. De resultaten zijn echt indrukwekkend, conversiecijfers worden hoger. Hier word je blij van – een trend die zich in 2021 nog verder zal doorontwikkelen.”

De 7 nieuwe website trends in 2021

2021 zal volgens onze websitepartners vooral een jaar zijn waarin bestaande trends echt volwassen gaan worden en hun stempel zullen gaan drukken op de digitale wereld. Elke partner werpt een blik op de trends van 2021 en vertelt ons wat ons staat te wachten.

Trend 1 – Hernieuwde aandacht voor mobiel
Ondertussen is bij veel recruitmentorganisaties en recruitmentmarketeers helder dat merendeel van het bezoek op de website via een smartphone plaatsvindt”, vertelt Ricardo. De websites en apps worden nog eens tegen het licht gehouden om te zien of ze nog wel voldoende bijdragen aan een optimale kandidaatbeleving en geoptimaliseerd voor mobiel zoeken, oriënteren, solliciteren, inschrijven, aanmelden en volgen. “Die mobile first gedachte staat in 2021 zeker weer in de spotlight.”

 Trend 2 – Wendbaarheid en sturing op sprints
Ondanks corona zal de spanning op de arbeidsmarkt om verschillende redenen de komende jaren verder toenemen, met name in de techniek, ICT en zorg. Concurrerende werkgevers worden beter zichtbaar, vindbaar en herkenbaar. Des te meer reden voor werkgevers en intermediairs om voorop in de ontwikkeling te gaan en te werken aan een sterk werkgeversmerk. 

We kunnen nauwelijks voorzien wat er over enkele jaren nodig is, dus snel kunnen reageren en koppelen met de tools van dat moment is essentieel. Weet waar je als bureau of werkgever voor staat, wat je onderscheidt en aantrekkelijk maakt en werk met korte ontwikkelcycli (sprints) zodat je continu kunt aanpassen en je recruitmentsite dynamisch meegroeit,” vervolgt Ricardo.  

Trend 3 – Gerichte inhoud van werken-bij websites
Door het veranderen van de economie en de steeds meer gemaakte mismatch van vraag en aanbod op de Nederlandse arbeidsmarkt, zal de inhoud van werken-bij websites volgend jaar meer gericht zijn op de switch van baan A naar baan B. 

“Opleidingsprogramma’s en carrièreontwikkelingen zullen dus meer centraal staan dan nu, dat heeft ook een direct effect op zowel functionaliteiten van de werken-bij website als op het aanbieden van andersoortige arbeidsmarktcommunicatie die past bij deze mismatch,” vertelt Arjan. 

Trend 4 – Progressive Web Apps
“In 2021 verwacht ik de eerste serieuze PWA’s (Progressive Web Apps) op gebied van online recruitment. Een hybride tussen werken-bij website en een native app,” vervolgt Arjan. Een PWA laat data zien zonder dat een kandidaat online is, dit gebeurt op basis van cashing in de browser waardoor direct push notificaties gestuurd kunnen worden naar een smartphone. “Op deze manier komen nieuwe vacatures zo direct op het beeld van kandidaten, een mooie ontwikkeling voor de recruitmentwereld.” 

Trend 5 – Focus op recruitmentcampagnes
Jezelf onderscheiden middels een goed verhaal op gebied van arbeidsmarktcommunicatie zal ook een nieuwe standaard worden. Recruitmentcampagnes en specifieke werken-bij sites worden hierbij essentieel. “Intermediairs zullen zich moeten onderscheiden richting de eindklant. Het vertellen van je verhaal wordt belangrijk. De doelgroep moet op het juiste moment worden getarget met dit aantrekkelijke verhaal. Het is belangrijker dan ooit de marketing zodanig te automatiseren dat dit proces effectiever wordt,” vertelt Nick. 

Trend 6 – Out of the box recruitmentwebsites
Om de internationale vraagstukken en het werven van buitenlands personeel op te lossen, zullen recruitmentwebsites in 2021 meer out of the box gemaakt moeten worden. Denk hierbij niet alleen aan meertaligheid, maar ook integratie met internationale platformen. “Technologie staat nooit stil, ik zie dat in 2021 dan ook alleen maar verder groeien,” vervolgt Nick. “De professionaliteit van websites zal groeien, hier ga je een verschil mee maken.” 

Trend 7 – Intelligente websites
De tijd dat een website uitsluitend statische informatie toont is voorbij. Door elementen in de website mee te laten bewegen met het gedrag van de bezoeker, voelt deze zich meer thuis en wordt de kans op conversie vergroot.

“Wanneer je dit toepast in de websites die je ontwikkelt, zie je een aanzienlijk verbeterde bezoekersbeleving als resultaat,” vertelt Sven. “Zo kunnen uitsluitend passende vacatures worden getoond aan je bezoeker welke direct aansluiten bij diens interesses. Door bezoekersgedrag vast te leggen creëer je een profiel van je bezoeker. Deze gegevens worden opgeslagen zodat tijdens het huidige websitebezoek of volgende bezoek direct gepersonaliseerde content getoond kan worden.”

Trend 8 – Laagdrempelig solliciteren en reageren
Hoe eenvoudiger de manieren tot het achterlaten van gegevens des te groter de kans is dat een persoon informatie achterlaat. Het cliché sollicitatieformulier met de naam-, emailvelden is niet meer van deze tijd. Er worden steeds meer technieken ingezet om gegevens van de potentiële kandidaat of opdrachtgever te verzamelen. “Dit kan op tal van plekken op de website,” vertelt Sven. 

Zodra er ergens op de website informatie door de bezoeker is achtergelaten, bijvoorbeeld door het invullen van zoekprofielen of het downloaden van whitepapers, wordt deze informatie direct in je ATS opgeslagen en is het eerste contact gelegd. Vervolgens start de automatisering die op passende tijdstippen deze persoon gaat benaderen. In al deze communicatie zitten tracking links. Hiermee wordt het dossier steeds verder aangevuld tot een compleet dossier.”